Eindelijk opluchting na twee jaar werken

Rector De Somerplein feestelijk geopend

Rector De Somerplein feestelijk geopend

Ook de weduwe van Pieter De Somer, Paule Legein (midden) kwam naar de inhuldiging. Foto: fhw

Leuven -

Het Rector De Somerplein is zaterdag plechtig heropend, tot grote opluchting van de lokale handelaars en het stadsbestuur.

Aan de trappenpartij van het vernieuwde plein neemt rector van de KU Leuven, Mark Waer, de honneurs waar. ‘Dat het hart van de Leuvense binnenstad voortaan de naam van wijlen rector Pieter De Somer draagt, is een mooi symbool van onze eeuwenlange samenwerking.’ Volgens de rector is het gerenoveerde plein bovendien een verrijking voor de studentenstad. Dirk Robbeets, de schepen van Openbare Werken (SP.A), wil vooral benadrukken dat fietsers veilig hun fiets kunnen stallen in een bewaakte parking. ‘We willen iedereen aanmoedigen zoveel mogelijk de fiets te nemen. Via etagerekken en koellockers waarin boodschappen fris gehouden kunnen worden, willen we inspelen op deze vraag.’ De grootste verandering op het plein kwam er met de bushaltes van De Lijn. De haltes op beide pleinen kregen een ander uitzicht, de ambitie blijft echter hetzelfde. Zo vertelt Francy Peeters, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant: ‘Voordien hadden we bushokjes uit een ver verleden, nu prachtige haltes met technologie van de toekomst. We bedienen hier op een werkdag 17.000 reizigers. Dit is opnieuw een knooppunt, een van de belangrijkste van het land.’

De kater van de afgelopen twee jaar, die omwille van logistieke chaos, werkzaamheden en bijhorende vertragingen bij sommigen nog nasluimerde, werd doorgespoeld met optredens van fanfaremuziek en levende standbeelden. Toch blijft voor veel mensen het verdwijnen van de naam van Maarschalk Foch van het plein een bittere pil om te slikken. Open VLD stuurde zaterdag haar kat naar de inhuldiging omdat de partij het niet eens is met de naamsverandering en omdat ze de fietsenstalling te duur vindt. Vlaams Belang vindt het een gemiste kans dat er nog steeds zo veel bussen via het De Somerplein door de binnenstad rijden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio