Filmregisseurs boos op Telenet

Michaël Roskam Foto: Raf Vanmechelen

Belgische regisseurs en scenaristen eisen dat Telenet bekendmaakt aan wie het de auteursrechten stort die het bij de kijker int. 'Telenet is de enige die de kosten transparant weergeeft', reageert de kabelmaatschappij.

Achterstallige auteursrechten

De Belgische regisseurs onder wie Michael Roskam, Hans Herbots, Jan Verheyen en Marc Didden vroegen in een open brief dat het kabelbedrijf open kaart zou spelen over de verdeling van de 70 miljoen euro auteursrechten die zijn abonnees betalen.

Volgens de scenaristen en regisseurs hebben ze naar eigen zeggen al sinds 2006 te weinig auteursrechten gekregen voor de vertoning van hun werk op televisie. Ze pleiten voor een correcte en billijke herverdeling. Zeker nu Telenet helemaal Amerikaans lijkt te worden, dringen de auteurs aan op een akkoord en vragen ze garanties dat hun achterstallige auteursrechten nog niet richting Verenigde Staten vertrokken zijn. Belgacom zou daarentegen wel correct betalen, aldus de ondertekenaars.

'Steeds hogere auteursrechtenvergoedingen betaald'

De Mechelse kabelmaatschappij laat weten dat ze de voorbije jaren steeds hogere auteursrechtenvergoedingen heeft betaald aan de rechthebbenden (zenders en beheersmaatschappijen). 'Op jaarbasis gaat nu ongeveer 69 miljoen euro naar rechthebbenden - 52 miljoen euro naar zenders en 17 miljoen euro naar beheersmaatschappijen voor het aanbieden van kabeltelevisie. Dit wordt volledig transparant doorgerekend aan de kabelklant (momenteel 31 euro per jaar, exclusief 21 pct btw)', aldus Telenet.

'De vergoedingen aan (Vlaamse) zenders zijn de afgelopen jaren gestegen, terwijl de vergoedingen aan beheersmaatschappijen min of meer stabiel zijn gebleven ondanks het verlies van kabelklanten bij Telenet ten gevolge van sterke concurrenten zoals Belgacom TV', luidt het nog. 'Door deze concurrentie gaat Telenet ervan uit dat beheersmaatschappijen en de zenders de afgelopen jaren een verhoging van hun inkomsten gezien hebben voor televisiedistributie.'

De kabelmaatschappij verklaart nog dat ze zal blijven inzetten op Vlaamse producties, ook wanneer ze in de toekomst wellicht deel zal uitmaken van een Amerikaanse groep.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees