Pad snelle en veilige verbinding tussen Molenstede en Diest

Veertig jaar wachten op opening veldweg

Veertig jaar wachten op opening veldweg

De veldweg kent meteen veel gebruikers. Foto: ibo

Molenstede -

Al meer dan veertig jaar wordt erover gepalaverd, maar nu is het ook echt een feit: de oude veldweg aan de Vijverstraat in Molenstede is opnieuw opengesteld. Daardoor kunnen voetgangers en fietsers op een snelle en veilige manier Diest bereiken.

Molenstede kent nu al enkele jaren een heuse babyboom. Het gevolg van een heleboel nieuwe verkavelingen in de Diestse deelgemeente, die vooral jonge gezinnen aantrekken. Jonge gezinnen die - eens ze een eigen stek gevonden hebben - blijkbaar niet meer kunnen wachten op aan gezinsuitbreiding te beginnen. De gemeentelijke basisschool moest de jongste zes jaar al vier keer uitbreiden om al die kinderen een plaats te kunnen geven. Maar eens het zesde leerjaar is afgerond moeten de kinderen naar Diest, want een middelbare school is er niet in Molenstede. Probleem: wie te voet of met de fiets naar Diest wil, was tot voor kort verplicht de drukke en gevaarlijke Langenberg te gebruiken. Enig alternatief was het Grasbos, maar die steile klim mag dan wel een festijn zijn voor wielertoeristen, voor scholieren met een zware boekentas op de rug is de ‘Poggio van Vlaanderen’ er te veel aan.

En dus stelde het stadsbestuur van Diest de oude veldweg onderaan de Vijverstraat opnieuw open. Die weg vormt een veilige en snelle verbinding tussen Molenstede en het station van Diest. ‘Het dossier van de opening van die veldweg sleept al veertig jaar aan’, zegt schepen van Openbare Werken Bart Stals (DDS).

‘Maar nu is het ook echt zo ver.’ Het pad werd aangelegd en verhard en is afgelopen weekend officieel in gebruik genomen.

Vroeger was er nochtans al een snelle verbinding tussen Molenstede en Diest. Onderaan de Vijverstraat kon je toen de spoorweg Diest-Zichem oversteken om zo via de Fabriekstraat naar Diest te gaan. Maar door de aanleg van de brug ter hoogte van het Grasbos werd de overweg aan de Vijverstraat afgesloten. Toch bleven heel wat voetgangers en fietsers gebruiken maken van die verdwenen overweg. Ze staken op de plaats waar de overweg ooit was de sporen over. ‘Levensgevaarlijk’, zegt schepen Stals.

‘Gelukkig is er nooit een ongeval gebeurd, maar dat kon echt niet langer. Nu kunnen voetgangers en fietsers gewoon de nieuwe veldweg gebruiken om Diest te bereiken.’

Om het geduld van de inwoners van Molenstede te belonen, werden ze bij de officiële opening van de veldweg getrakteerd op een drankje.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio