Uitzicht over klei-ontginning vlakbij toren

Watertoren omgebouwd tot toeristisch uitkijkpunt

De vroegere Pidpa-watertoren is omgebouwd tot toeristisch info- en uitkijkpunt. Foto: Kristof Lauwers

Reet -

De oude Pidpa-watertoren aan de Rumstsestraat in Reet is omgebouwd tot een toeristisch info- en uitkijkpunt. De toren is een poort om het landschap en het hinterland van Rumst, de Rupelstreek en het Scheldeland te ontdekken.

De vroegere Pidpa-watertoren in de Rumstsestraat is amper tien meter hoog. Het is ook geen typisch ronde watertoren maar een kubus, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog. Omdat de toren op het hoogste punt van de klei-afzetting ligt - veertig meter boven de zeespiegel - biedt die toch een uniek panoramisch uitzicht over het typische landschap van de klei-ontginning. Vlakbij is er nog altijd het ontginnen van klei in de groeve van baksteenproducent Wienerberger te zien.

Blikvangers

Het Rumstse gemeentebestuur kocht de oude Pidpa-watertoren in november 2008. ‘Met het Strategisch Project Rupelstreek worden de vroegere kleiputten nu omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied dat weer toegankelijk gemaakt wordt voor toeristen, wandelaars en fietsers. Met de omgebouwde watertoren als poort en startplaats kan ook het landschap, de geschiedenis van de streek en het hinterland ontdekt worden’, zegt Rik Röttger (SP.A), gedeputeerde voor Leefmilieu.

De toren werd volledig gezandstraald en kreeg de voorbije maanden een twee meter hoge opbouw als uitkijkpunt. Op de toren zijn alle blikvangers aan de horizon in de juiste richting aangegeven. In de toren sta je op de vroegere waterkuip. Bij de toren is er een fietsenstalling en staat een picknickbank met een drinkwaterfontein.

‘De toren ligt als knooppunt op het fiets- en wandelnetwerk en de bushalte bij de toren wordt een groene halteplaats’, vult de Rumstse schepen voor Toerisme Chris Ceuppens (SP.A) aan. De afzetting van klei, het harde labeur in de steenbakkerijen, de natuur die weer ruimte kreeg in de uitgegraven kleiputten na de teloorgang van de steenfabrieken en de huidige ontginning van klei... Al die verhalen worden op infoborden in, op en rondom de toren verteld. Mindervaliden vinden die informatie op borden langs een talud naar een uitkijkpunt achter de toren.

Voorlopig is alleen het talud bij de toren toegankelijk. Groepen kunnen, na reservatie bij Toerisme Rupelstreek-Vaartland (03-886.22.66, toerisme@trvl.be) en met een gids, de toren bezoeken. Vanaf eind maart 2013, bij de start van het nieuwe toeristische seizoen, zal de toren en het uitkijkpunt permanent toegankelijk zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio