Woonzorgcentrum biedt plaats aan 70 senioren

Nieuw Rustenborg plechtig geopend

Nieuw Rustenborg plechtig geopend

Enkele rusthuisbewoners met minister Jo Vandeurzen, burgemeester Leo Carpentier en OCMW-voorzitster Maria Pacquée-Rombouts. Foto: jaa

Wijnegem -

Het nieuwe woonzorgcentrum Rustenborg is klaar en werd plechtig geopend door minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Voor de 70 bejaarde bewoners was dit de apotheose van een feestweek.

Het oude Rustenborg was totaal verouderd. ‘Een renovatie zou veel te duur zijn’, zegt OCMW-voorzitster Maria Pacquée-Rombouts (CD&V). ‘Dankzij een toelage van de Vlaamse overheid en minister van Welzijn Jo Van Deurzen konden we onze droom, een volledig nieuwe infrastructuur, waarmaken. De totale investering bedroeg 10 miljoen euro.’

Grotere kamers

De bewoners wonen al sinds juni in hun nieuwe kamers. Die met 27 vierkante meter dubbel zo groot als de oude kamers. Bovendien zijn ze allemaal uitgerust met een sanitaire cel. De residenten waren nooit dakloos omdat het nieuwe rusthuis in de voortuin van de oude gebouwen werd opgetrokken. De bejaarden konden tot de laatste dag voor de verhuis in hun vertrouwde kamers blijven wonen en van daaruit de vorderingen van de bouwwerken, uitgevoerd door de Antwerpse Bouwwerken, volgen.

Het nieuwe woonzorgcentrum kreeg twee aparte ingangen. Eén daarvan geeft toegang tot de kantoren van directeur André Vanherck, de sociale dienst en de administratie van het OCMW. Die worden geïntegreerd in de nieuwbouw en krijgen een vaste stek op de tweede verdieping.

Theo Michielsens (93) is één van de bewoners die de verhuizing meemaakte. De ereburgemeester (1947-1977) woont al een aantal jaar in Rustenborg en was samen met burgemeester Leo Carpentier en minister Jo Vandeurzen één van de eregasten bij de inhuldiging. Wie weet maakt hij straks, van in zijn nieuwe kamer, nog mee dat zijn zoon, huisarts Philippe Michielsens, in zijn voetsporen treedt als burgemeester van Wijnegem. Michielsens junior is namelijk lijsttrekker voor CD&V bij de komende verkiezingen.

Wijnegem heeft met de 70 nieuwe kamers van Rustenborg nu in totaal 237 rusthuisbedden op haar grondgebied. ‘Volgens een studie, waarvan je de resultaten onlangs kon lezen in Het Nieuwsblad, doet geen enkele gemeente in Vlaanderen beter. Toch blijven de uitdagingen om aan de vergrijzing tegemoet te komen groot’, aldus een trotse OCMW-voorzitster Maria Pacquée-Rombouts.

Het oude rusthuis werd intussen grotendeels afgebroken. Eén vleugel bleef wel overeind. Daar zal het OCMW negen nieuwe serviceflats inrichten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio