Honderdjarige rijdt wereldrecord over honderd kilometer

Honderdjarige rijdt wereldrecord over honderd kilometer

Robert Marchand had 4u17” nodig voor de 100km. Foto: afp

Robert Marchand is een fenomeen. De Parijzenaar wordt op 26 november wel 101 jaar, maar hij pakt nog nieuwe records alsof het een fluitje van een cent is. Al moet gezegd, de Internationale Wielerunie (UCI) heeft voor deze voormalige brandweerman ook een nieuwe leeftijdsklasse uitgevonden. Marchand was al werelduurrecordhouder bij de ‘Masters boven de 100 jaar'. Nu heeft hij sinds gisteren ook het wereldrecord 100 km rijden voor 100-plussers op zijn naam.

De Fransman legde in februari op de UCI-piste van het Zwitserse Aigle al 24,25kilometer af. ‘Het was meer dan tachtig jaar geleden dat ik nog op een piste had gereden', zegde hij toen.

Gisteren voerde hij in Lyon nog een straffere stoot op. Hij had maar 4 uur 17 minuten nodig voor 100 kilometer. ‘Dat is net wat beter dan ik gehoopt had. Ik haalde iets meer dan 23,3 km per uur, al had ik voor mezelf uitgerekend dat ik 22,5km per uur moest aankunnen. Marchand moest van zijn Trek-fiets worden geholpen. ‘Naar het einde toe had ik wat last, maar ik ben wel 'swerelds beste. Ik weet dat er over de hele wereld, in de Verenigde Staten, Rusland en China, al mensen aan het uitkijken zijn om mijn record te breken. Ik ben al maanden aan het trainen. Concreet wil ik in minder dan vijf uur de honderd kilometer overbruggen.' Marchand leeft alleen, rijdt nog altijd auto, maakt zijn eigen maaltijden en kuist zijn flat zonder hulp op. Hij rookte nooit, maar geeft toe dat hij heel zijn leven een gezonde appetijt voor vrouwen en wijn had. Marchand wordt gevolgd door wetenschappers omdat hij als eeuweling uitzonderlijk levendig is. ‘Ze hebben me verteld dat ik me nog altijd als eeen 55-jarige voel. Ik denk dat het genetisch is. Ik heb mezelf nooit iets ontzegd: wijn, voeding noch vrouwen, maar ik deed alles met mate. Mijn enige doping op de fiets is water met een lepel honing. Pakte ik doping, dan kan ik misschien nu nog over 35kilometer per uur halen.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.