Werkende moeders tonen hun kunnen in aparte dansvoorstelling

Inspirerende vrouwen dansen in Leche

Inspirerende vrouwen dansen in Leche

Deze West-Vlaamse vrouwen geven zich bloot in een dansvoorstelling. Foto: loh

Kortrijk -

Je bent plus 35 en je wil wat. Dansen bijvoorbeeld hoewel je dat nooit professioneel deed. Veertien karakterdames geven zich nu bloot in Leche.

Leche staat voor melk. In het Spaans wordt leche in heel wat woord -en zinspelingen gebruikt. Zeg maar vurig, kokend, kolkend of bemoederend. Laat precies die melk de inspiratiebron zijn voor een danstheater. Een danstheater met vrouwen van boven de 35 jaar die vroeger amper dansten, behalve een paar. Na selectie kregen ze wel professionele hulp en tot hun trots staan ze vandaag (zaterdag) op het podium.

Een van hen is Sybille Vanweehaeghe. Ze is sexuologe en één van de veertien vrouwen van diverse leeftijd met veel levenservaring die weerhouden werden voor Leche. Hun gezamenlijke doel: een dansproductie maken onder de leiding van de Argentijnse choreografe Lisi Estaras. Ze is danseres bij het collectief Les Ballets C de la B en de rechterhand van Alain Platel. Ze verwezenlijkten een huzarenstukje, zo lijkt het wel.

Vanweehaeghe: ‘Een casting overleven met de rechterhand van Alain Platel is al super. Daarna bij de laatste veertien behoren en mogen meedoen in Leche is helemaal te gek. Had je ons dat vorig jaar gezegd, dan hadden we allemaal meewarig het hoofd geschud. We zwoegden vanaf april en stilaan groeide de groep naar elkaar toe. We bewezen dat we ons op een podium kunnen smijten. Een vrouw cijfert zich vaak weg, kan veel dragen en verdragen, zich opofferen in een moeder-kind relatie, waar het stuk grotendeels over gaat. We tonen nu vrouwen in volle kracht en zijn super fier daar te staan.’

Leche is een moedige, eerlijke en emotionele voorstelling. Dat zegt choreograaf Pol Coussement van Polydans, één van de partners in het stuk.

De Kortrijkse schouwburg en Polydans, in samenwerking met Les ballets C de la B, stonden in voor de productie.

De dansers zijn Stefanie Cottenier, Ingrid Cornille, Juliette Daepsette, Sophie Decock, Bernadette De Deygere, Jorka Decroubele, Katrien Dewulf, Catherine Lavogez, Christine Leboutte, Carolina Mantovano, Myriam Vancraeynest, Sybille Vanweehaeghe, Katrijn Vermeulen en Ellen Verstraete.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio