‘Toeven Tussen Notenbalken’ magnum opus van kunstenaar

Vekeman trots op liederenboek

© dpw

Het bezorgde hem hartkloppingen en eiste een dik jaar monnikenwerk, maar polyvalent kunstenaar Gerard Vekeman is zeer trots op zijn 'Toeven Tussen Notenbalken'. In die turf bundelt hij 160 zelf geschreven en gecomponeerde songs, inclusief partituren.

Peter Dirix

Al jaren maakt zanger/componist/beeldhouwer/schilder/poëet Gerard Vekeman er een gewoonte van om in september een nieuwe uitgave in een van zijn vele disciplines te lanceren. Na een dichtbundel in 2011 en een CD het jaar ervoor, kroop de Moortseelse duizendpoot met de witte baard, dit jaar in zijn pen. Hij dook daarbij in zijn rijke liedjesarchief.

De intussen 79-jarige Vekeman schreef meer dan 500 liedjes bij elkaar, waarvan zijn hit uit de jaren 70 ‘Ikke Met De Rikke’ het bekendste is. ‘Het is al jaren een droom van mij om het gros van die songs te bundelen in een heus liederenboek. Met aanvullend de partituren voor gitaar die bij die liedjes horen. Een titanenwerk, alleen al de selectie van de liedjes. Uiteindelijk bundelde ik 160 nummers en een gitaarsolo. Alle liedjes heb ik opnieuw ingespeeld, alle partituren en tekst heb ik met de hand herschreven.’

‘Ik had hartkloppingen, zat er op een moment los door, maar heb doorgezet. ‘Toeven Tussen Notenbalken’ is mijn levenswerk, een overzicht van 40 jaar muzikaal scheppen. Mijn favoriete liedjes? 't Zijn er zoveel. Ik heb echt mooie dingen geschreven. Grappig maar nooit plat. Maatschappelijke problemen kaart ik aan, ik schrijf over vreugde en verdriet. Mooie melodieën heb ik gemaakt en ik sta soms versteld hoe ik er zo gepaste teksten bij kon schrijven. Ik hoop dat muzikanten iets hebben aan dit boek, maar ik ben fier. Minister Joke Schauvliege (CD&V), mijn vriend Ro Burms en Lutgard Simoens schreven inleidingen. Het boek is geïllustreerd met een vijftigtal foto's uit mijn leven en carrière. Mijn dochter nam de foto's, mijn zoon deed de lay-out’, voegt Vekeman nog toe.

Vekeman heeft zijn magnum opus klaar. Maar ‘klaar’ is hij nog lang niet. ‘Zolang ik goed ben, ga ik door. Een kunstenaar mag niet stoppen met scheppen. Volgend jaar wil ik weer een nieuwe cd uitbrengen.’

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio