Al 1.350 jobs gesneuveld deze maand

Al 1.350 jobs gesneuveld deze maand

Foto: *

De crisis houdt lelijk huis op onze arbeidsmarkt. Gisteren kondigde afvalverwerker Van Gansewinkel aan 100 banen te schrappen, en nog gisteren verloren 80 mensen hun job bij transportbedrijf De Dijcker. Dat brengt het totaal op 1.350 verloren banen in één maand. Er is niet meteen beterschap in zicht, zeggen arbeidsspecialisten.

September was een rampmaand voor de Belgische arbeidsmarkt. Liefst 1.350 jobs gingen de voorbije maand voor de bijl. ‘En dat zijn dan nog enkel de jobs die de media halen, want bijna dagelijks sluiten bedrijven hun deuren of moeten ze noodgedwongen afscheid nemen van een aantal van hun mensen’, zegt arbeidsmarktwatcher Jan Denys van Randstad.

Vaste contracten niet veilig

Naar de verklaringen is het niet ver zoeken: de crisis die al sinds 2008-2009 Europa in de greep houdt. ‘Het aantal ontvangen vacatures kent sinds 2011 een gestage achteruitgang. De jobcreatie is sinds het eerste kwartaal van 2012 zo goed als stilgevallen, ook in de bedrijfstakken die in 2011 nog een aanzienlijke werkgelegenheidsgroei registreerden’, bevestigt Fons Leroy, topman van de VDAB. ‘Het aantal werklozen zit sinds deze zomer in Vlaanderen opnieuw boven de 200.000. We weten allemaal dat dat cijfer in de zomermaanden altijd stijgt, want dan duiken de schoolverlaters in de statistieken op. Maar de piek in juli was dit jaar toch aanzienlijk hoger dan in 2011.’

‘Wekelijks verdwijnen er in ons land honderden banen, als je alle kleine bedrijfjes samentelt’, zegt Jan Denys. ‘In tijden van crisis worden eerst vertrekkers niet vervangen en tijdelijke contracten niet verlengd, maar als de crisis - zoals nu - meerdere jaren blijft aanhouden, zit er niets anders op dan mensen met een vast contract te ontslaan. In die fase zitten we nu.’

‘De zogeheten vervangingsvraag is inderdaad beginnen te stokken’, bevestigt Fons Leroy. ‘En de hoop die we lang hebben gekoesterd, namelijk dat de uitstroom van de babyboomers - die nu en de komende jaren massaal met pensioen gaan - de arbeidsmarkt zou herlanceren, lijkt niet meteen uit te komen.’

‘Niet dramatiseren’

Toch waarschuwen beide arbeidsmarktwatchers voor overdreven negativisme. ‘2012 valt in ons land al bij al nog mee vergeleken met de internationale context. De economische situatie is wat ze is. Het belangrijkste is dat het klassieke proces van jobdestructie en jobcreatie aan de gang blijft. Dat levert dan vooralsnog netto niet méér jobs op, het legt wel de kiemen voor de toekomst.’ Al is dat maar een magere troost voor wie vandaag zijn werk verliest.

‘Onze economie zit inderdaad in een overgangsfase. Er zijn nog wel degelijk bedrijven die investeren in innovatie, en die zullen op termijn nieuwe banen creëren.’ Nieuwe banen die in een eerste fase het verlies in de industrie moeten opvangen. De industriële werkgelegenheid in Vlaanderen daalt nu al onafgebroken sinds het derde kwartaal van 2010. En sinds medio 2011 staan alle industriële indicatoren op rood. Al is er ook hier goed nieuws: de toestand is sinds dit voorjaar gestabiliseerd, zij het op een veeleer laag peil, aldus de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen.

Nog even doorbijten

Hoe lang de huidige malaise nog zal duren, is koffiedik kijken. ‘Het Planbureau voorspelt nog een toename van de werkloosheid, zelfs bij een minieme economische groei. De werkgelegenheid volgt nu eenmaal altijd met wat vertraging. Ik zie nog niet meteen een forse verbetering voor 2013’, zegt Fons Leroy.

‘Als we de activiteit op de uitzendmarkt bekijken, dan zien we dat de maand augustus toch alweer iets beter was dan de maand juli, al zitten we nog altijd zo’n 6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar’, zo benadrukt Jan Denys, ‘vergelijk dat maar eens met de min 30 procent uit 2008-2009! Dat was de zwaarste krimp in dertig jaar. En als ik even mag eindigen met een positieve boodschap: in de Verenigde Staten is de arbeidsmarkt al aan het beteren. Misschien is dat wel de spreekwoordelijke zwaluw die de economische lente aankondigt.’ Maar eerst nog even door de zure appel bijten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees