Jörgen Oosterwaal beklemtoont zijn onpartijdigheid

Jörgen Oosterwaal beklemtoont zijn onpartijdigheid

Oosterwaal Foto: rr

Het weekblad Knack krijgt een nieuwe hoofdredacteur: Jörgen Oosterwaal. Zijn recentste project was het verkiezingsmagazine rond Patrick Janssens, de kandidaat-burgemeester van Antwerpen. Toch beklemtoont de nieuwe hoofdredacteur zijn onpartijdigheid.

'Ik heb dat campagne-magazine als consultant op een onafhankelijke manier uitgevoerd. Dat is nog nooit gebeurd. Als je zelfs dan onafhankelijk werk levert, kan je onafhankelijk werken. Ik heb voor het magazine Patrick Janssens geïnterviewd. Je zal geen drie kritischere interviews vinden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.'

Dat zegt Oosterwaal in een reactie aan al wie het vreemd vindt dat hij vorige week nog het magazine van Patrick Janssens heeft voorgesteld.

Roularta vroeg hem afgelopen zomer al om Knack te gaan leiden. 'Zo’n aanbod kon ik moeilijk weigeren. Knack is een speciaal blad, dat een serieus profiel heeft en samen met Humo het enige weekblad is dat er echt toe doet. Ik heb er bovendien mijn eerste teksten voor geschreven, en daar altijd een goed gevoel bij gehad.'

Hij gaat zich eerst grondig informeren bij de redactie. 'Ik wil nu kennismaken met de Knack-redactie en horen hoe die denkt over de toekomst van Knack.' Daarna wil hij zijn  plannen voor het magazine op punt stelt. 'Ik ga zeker niet ineens grote veranderingen doorvoeren, maar stap voor stap tewerkgaan. Het is de bedoeling om een visie op langere termijn te ontwikkelen, voor twee, drie jaar of meer.'

Biografie

Oosterwaal (49) begon zijn journalistieke carrière bij Knack en Trends, waar hij de buitenlandse politiek volgde.

Na een overstap naar De Morgen, ging hij als journalist aan slag bij Humo. Bij De Standaard leidde hij een tijdlang de weekendbijlage tot hij in 2001 overstapte naar Humo. Hij werd er co-hoofdredacteur van het weekblad. eerst naast Guy Mortier, later naast Mark Schaevers.

In september 2010 stapte hij op bij Humo en werd hij media-adviseur. Hij bereidde onder meer het nieuwe DS Weekblad voor. In die periode schreef Oosterwaal ook een boek over regeringsonderhandelaar Johan Vande Lanotte (SP.A)

Oosterwaal volgt bij Knack Johan Van Overtvelt op die zowel Knack als Trends leidde. Van Overtvelt krijgt een leeropdracht macro-economie aan de Universiteit Hasselt. Hij blijft wel Trends leiden.

Oosterwaal begint op 15 oktober, vlak na de gemeenteraadsverkiezingen. Ewald Pironet wordt adjunct-hoofdredacteur.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS