Zwaar noodweer verschuift naar noorden

Vlaming komt om bij overstromingen in Spanje

Door de kracht van het water werden wagens op een hoopje gegooid. Op het strand van Saler, bij Valencia, liepen twee vrachtschepen vast in de storm. Foto: epa

Een 90-jarige Vlaming is bij de overstromingen in het zuidoosten van Spanje om het leven gekomen. De dodentol is intussen gestegen naar tien slachtoffers.

De bejaarde Vlaming bezweek aan een hartaandoening, aldus een Spaanse nieuwssite. Reddingswerkers wilden hem met een helikopter vanop het dak van zijn residentie evacueren om hem over te brengen naar het ziekenhuis in de Andalusische gemeente Vera. Maar de bejaarde overleed.

Buitenlandse Zaken kon gisteren alleen bevestigen dat het om een 90-jarige Vlaming ging die al langer in Spanje woont. Zijn doodsoorzaak moet nog officieel worden vastgesteld. De familie is intussen ter plaatse.

Ook meisje overleden

De zuidelijke regio’s Andalusië en Murcia worden sinds donderdag geteisterd door overstromingen. ‘Het is heel opmerkelijk: zelf zijn we gevrijwaard gebleven, maar in het dorp drie minuten verderop is het één grote ravage’, getuigt Chantal Stevens vanuit Murcia, waar ze met haar man een gastenverblijf uitbaat. ‘Het grote probleem is dat in veel dorpjes het rioleringsnet onvoldoende is uitgebouwd. Het water en de modder stromen dus naar de lagergelegen plekken.’

Het noodweer in het zuidoosten van Spanje kostte al aan tien mensen het leven. Onder hen een 9-jarig meisje. Zij zat in een auto die door het water werd meegesleurd. In Alora, nabij Malaga, verdronk een 80-jarige vrouw. Ten noorden van Almería zijn een man en vrouw dood teruggevonden in hun auto. Voordien werden in Murcia de lichamen van een meisje van tien en twee mannen ontdekt. Een van hen was met zijn auto in een ravijn beland.

In de regio Valencia trok een tornado over een kermis in de stad Gandia. Daarbij raakten 35 medewerkers gewond. Het terrein was vanwege het slechte weer gesloten voor het publiek. Veel attracties raakten beschadigd, waaronder het reuzenrad.

Op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen. Bruggen en wegen zijn beschadigd en de haven van Valencia, waar twee vrachtboten vastliepen, werd tijdelijk gesloten. De wateroverlast trof ook het treinverkeer. Het noodweer zou nu naar het noorden verschuiven, richting Catalonië en de Balearen.

Volgens de Vlaamse Chantal Stevens volgt na de schoonmaak het tweede, veel grotere probleem voor de slachtoffers van de overstromingen: ‘Veel Spanjaarden zijn niet verzekerd en zullen zelf moeten opdraaien voor de kosten.’

Corrigeer

NIEUWS