Ook Flandrienne en trofeeën voor jongeren

Ook Flandrienne en trofeeën voor jongeren

Traditiegetrouw wordt er ook een Flandrienne met een trofee bedacht, als opvolgster van Grace Verbeke. Foto: rr

Het gaat vanavond niet alleen om de elite. Traditiegetrouw wordt er ook een Flandrienne met een trofee bedacht. De beste Belgische wielervrouw van het seizoen dus, als opvolgster van Grace Verbeke. De West-Vlaamse raakte ondertussen zwaar op de sukkel met haar gezondheid en kwam dit jaar niet aan koersen toe.

Er is ook een onderscheiding voor de meest regelmatige belofte (eigenlijk -27-jarige), junior en nieuweling van het seizoen. Die trofeeën zijn allemaal het resultaat van een beoordeling door een vakjury –geleid door de betreffende bondscoach– gedurende het hele wielerjaar.

Volstaat Europese titel voor Arys?

Bij de vrouwen werd Evelyn Arys in Goes Europees kampioene bij de beloften. Jessie Daams had er een niet onbelangrijk aandeel in de overwinning van de Oost-Vlaamse. De renster uit Achel schitterde op het WK in Valkenburg met een derde plaats in de ploegentijdrit en was in de wegrit de beste Belgische. Liesbet De Vocht profileert zich in afwezigheid van Grace Verbeke als de motor van het Belgische vrouwenwielrennen. Op de Spelen miste de Belgische tijdritkampioene net een diploma. In 2010 won de Arendonkse al deze trofee.

Val hypothekeert kansen De Bie

Sean De Bie was bij de beloften de figuur van de eerste competitiehelft. Vraag is of hij in die periode voldoende punten sprokkelde om Jasper Stuyven en Yves Lampaert af te houden. De Bie viel zwaar in de Ronde van Namen en moest passen voor EK en WK. Het hypothekeert zijn winstkansen. Yves Lampaert stond er van bij het begin van het seizoen. Jasper Stuyven liet in Amerika mooie dingen zien en bevestigde dat in Europa. In Valkenburg profileerde hij zich als een echte leider.

Wat is een Belgische titel waard?

Kevin Deltombe en Tiesj Benoot, die voor het Avia Fuji Youth Team uitkomen, sprokkelden van bij de seizoenspurt met grote regelmaat punten bij de junioren. Dries Van Gestel, Belgisch kampioen in Heusden-Zolder, profileerde zich naarmate het seizoen vorderde als een serieuze challenger voor de Avia-tandem. ‘Het verschil tussen de drie is klein’, zegt jurylid Carlo Bomans. ‘Dat bleek op het WK. Benoot en Van Gestel animeerden een vlucht, Deltombe spurtte naar rang zes.’

Sterk slot van seizoen bepalend?

Nieuweling Charlie Arimont schoot met scherp in het slot van het seizoen. Hij drukte in heel wat koersen zijn stempel op het wedstrijdverloop. Belgisch tijdritkampioen Senne Leysen en Enzo Wouters kunnen ook een mooie lijst met sterke prestaties voorleggen. ‘Bij het bepalen van het eindresultaat hielden we rekening met de overwinningen, maar ook met de manier van koersen’, zegt jurylid Ronny Vanmarcke. ‘Spurters beschikken over een geweldige troef, maar we hielden ook rekening met de aanvallers.’  

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.