Project Mirom bespaart jaarlijks 100.000 liter stookolie

Huizen worden 100% ecologisch verwarmd

Huizen worden 100% ecologisch verwarmd

Freya Van den Bossche is alvast gewonnen voor het project. Foto: sbr

Roeselare -

Een nieuwe verkaveling op de site Licht en Ruimte in de Oostnieuwkerkesteenweg zal volledig verwarmd worden met restafval uit de verbrandingsoven. Het is de eerste private verkaveling die op deze manier groene energie aanwendt.

Op het voormalige terrein van het diocesane centrum Licht en Ruimte wordt momenteel een nieuwe woonwijk gebouwd. Een wijk met 42 sociale appartementen, 12 sociale koopwoningen en nog eens 37 individuele kavels.

Alle woningen zullen er voor honderd procent verwarmd worden met gerecupereerde energie vanuit de verbrandingsoven van afvalintercommunale Mirom.

Momenteel maken verschillende stadsgebouwen, serres en scholen al gebruik van het Mirom-warmtenet in Roeselare, maar de toekomstige verkaveling is het eerste private initiatief dat aansluit. Het is een primeur voor België.

De energie die vrijkomt bij het verbranden van restafval verdwijnt in het warmtenet niet via de schoorsteen van de verbrandingsoven, maar wordt ingezet in de huiskamers van de nieuwe verkaveling. ‘Mirom verbrandt jaarlijks 64.000 ton restafval’, zegt technisch directeur Koen Vanoverberghe. ‘Met de energie uit afval zal dankzij dit project 100.000 liter stookolie per jaar bespaard worden, naast de 3 miljoen liter die nu al bespaard wordt. Niettegenstaande dit cijfer is er nog steeds voldoende restwarmte voor toekomstige projecten.’

De directeur benadrukt dat energie van het warmtenet niet duurder is dan de traditionele bronnen.

Vlaamse minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) bezocht gisteren de werf met de aansluitingen aan het warmtenet ‘Dit is een fantastisch project dat slim en creatief omgaat met de vraag naar betaalbare energie. Van anders waardeloos restafval wordt waardevolle energie gecreëerd. Dit is een voorbeeldproject voor andere steden en verkavelingen.’

De projectontwikkelaar is Cousee-Bostoen en Dumobil. Volgend jaar start de bouw van de appartementen en de verkoop van de bouwpercelen en de aankoppeling van de eerste woningen op de alternatieve energiebron.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio