Is er voor CD&V politiek leven na Jo Van Eetvelt?

Spannendste verkiezingen in 40 jaar voor Bornem

Ludo Van den Bossche en Werner Meskens dingen met een eigen lijst naar de gunst van de kiezer

BORNEM -

Sinds Jo Van Eetvelt (CD&V), na een burgemeesterscarrière van ruim 40 jaar, de fakkel door aan Luc De boeck, rommelt het danig in de Bornemse politiek. Gekissebis was de Bornemnaar tot nu toe vreemd. Worden deze verkiezingen het einde van een zeer lange periode van alleenbestuur door CD&V?

Deze gemeenteraadsverkiezingen worden de spannendste in veertig jaar, daar zijn velen het over eens. Niet alleen trekt N-VA voor het eerst als volwaardige partij naar de kiezer, maar het zijn ook het de eerste verkiezingen met Luc De boeck aan het roer van de CD&V-lijst.

Sinds de burgemeesterswissel had de CD&V af te rekenen met interne strubbelingen, maar die hoopt De boeck na de verkiezingen achter zich te kunnen laten. ‘Tijdens de onderhandelingen waren er toen vijf kandidaat-burgemeesters. We zeiden alle vijf geen problemen te zullen maken als de uiteindelijke beslissing zou vallen. Dat is helaas anders gelopen’, aldus De boeck.

Opgestapt

Enkele maanden na de wissel stapte Paul De Ost uit de CD&V en zetelde sindsdien als onafhankelijke schepen. Hij kon zich niet vinden in de manier waarop de nieuwe burgemeester verkozen werd en komt deze verkiezingen niet meer op.

Ook CD&V-voorzitter Ludo Van den Bossche gaf er om dezelfde reden de brui aan. En in december 2011 besliste eerste schepen Werner Meskens ook om zijn engagement bij de partij stop te zetten en als onafhankelijke te zetelen.

Meskens en Van den Bossche lanceerden onlangs samen hun nieuwe lijst B!Democratisch. ‘Met onze nieuwe partij leggen we de nadruk op democratisch besturen en financiële efficiëntie. Mijn onvrede over de burgemeesterswissel was niet de voornaamste reden om uit de partij te stappen’, zegt Meskens. ‘Het vertrouwen was gewoon kwijt, nochtans heb ik altijd met de beste bedoelingen gezeteld.’

Kansen voor oppositie

Of de komst van B!Democratisch de kaarten zal herverdelen durft niemand te zeggen. ‘De kiezer heeft het laatste woord’, klinkt het unaniem. Dat is ook wat de oppositie vertelt. ‘Ik heb één stem, en ik weet al aan wie ik die zal geven, de rest moeten de Bornemnaars beslissen. Wij zijn in ieder geval klaar om te besturen’, zegt SP.A-lijsttrekker Rony Cuyt.

Maar ook bij kleinste oppositiepartij Groen kijken ze uit naar de verkiezingsuitslag. ‘Voor ons is het vooral belangrijk dat de alleenheerschappij van CD&V eindelijk wordt gebroken’, zegt lijsttrekker Tom Van Bel. ‘Al heb ik alleen maar lof voor de manier waarop De boeck de laatste jaren deontologisch correct is omgegaan met oppositiepartijen. Dat is ooit anders geweest.’

Ondanks de wrevel van de afgelopen jaren is De boeck blij dat het schip niet gezonken is. ‘Maar het zal goed zijn om na 14 oktober met een propere lei te kunnen beginnen, wat de resultaten ook zullen zijn’, besluit De boeck.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S