Artsen starten jaarlijkse griepcampagne

Risicogroepen zien nut vaccinatie beter in

Risicogroepen zien nut vaccinatie beter in

Huisartsen, verplegers, kinesisten en gezondheidswerkers geven elkaar een griepprik.

Halle -

Huisartsen en gezondheidswerkers lopen een verhoogd risico zelf griep op te lopen omdat ze vaak in contact komen met zieken. Daarom geven ze graag het goede voorbeeld en vaccineren elkaar als eersten bij de start van de nieuwe griepcampagne.

Al negen jaar voert de Artsenkring van Halle en Omgeving campagne om zoveel mogelijk mensen te overtuigen een griepvaccin te halen. Gisteren trapten ze hun nieuwe prikactie op gang en gaven hierbij zelf het goede voorbeeld.

Gisteren bliezen huisartsen, verplegers, kinesisten en gezondheidswerkers verzamelen in de Wachtpost Zennevallei in Buizingen waar ze elkaar een griepprik gaven.

‘Die beschermt tegen de seizoensgriep die wordt verwacht tussen december en maart en is meteen ook een vaccin tegen de Mexicaanse griep. Vaccineren is quasi pijnloos, gebeurt met een prikje in de arm en heeft geen neveneffecten. Voor risicogroepen wordt het vaccin helemaal terugbetaald’, zegt dokter Frank Mertens, voorzitter van de Artsenkring.

‘Vandaar dat we al enkele jaren onze patiënten zoveel mogelijk sensibiliseren om zich te laten inenten. Vooral voor risicogroepen is dat belangrijk, zoals 65-plussers, mensen met chronische aandoeningen, zwangere vrouwen en mensen die in een instelling verblijven. Griep kan bij hen gemakkelijker voor complicaties zorgen. Nog steeds overlijden elk jaar mensen aan de gevolgen van griep’, aldus dokter Mertens.

Nierpatiënten

‘En het effect van negen jaarsensibiliseren voeren blijft niet uit’, vult huisarts André Lerminiaux aan. ‘Meer dan 70 procent van de patiënten die tot een risicogroep behoort, laat zich al vaccineren. Dat zijn er pak meer dan enkele jaren geleden.’

Dit jaar wil de Artsenkring nierpatiënten in de kijker zetten. Willy Pouillart en Yolande Paesmans, beiden nierpatiënten uit Huizingen, lieten zich voor dit goede doel graag voor het oog van de camera vaccineren.

‘Voor ons is het zeer belangrijk dat we gespaard blijven van griep’, zeggen ze. ‘We lijden beiden aan nierinsufficiëntie en moeten nog net niet naar de nierdialyse. Maar een griep kan je lichaam zo verzwakken dat nierdialyse wel nodig wordt. Alle manieren om dit vermijden zijn goed. Dan is dat prikje twee keer niks’, lacht Yolande.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio