Ingrid Sartiau stapt met Spaanse halfbroer naar rechtbank in Madrid

Vlaamse wil erkend worden als Spaanse koningsdochter

Ingrid Sartiau en haar halfbroer Alberto Sola: kinderen van de Spaanse koning.

De Vlaamse Ingrid Sartiau (46) stapt morgen samen met haar Spaanse halfbroer naar de rechter in Madrid, om samen erkend te worden als kinderen van de Spaanse koning Juan Carlos (74).

Pas tien jaar geleden ontdekte Sartiau, de uitbaatster van een Bed & Breakfast in het Oost-Vlaamse Zelzate, dat haar moeder in een ver verleden een romance had gehad met de huidige Spaanse vorst. Haar moeder Lilian (78) was tussen 1956 en 1966 gouvernante bij de De Merodes in Frankrijk. Daar ontmoette ze Juan Carlos, lang voor hij koning werd. Volgens Lilian is Ingrid uit die liefdesaffaire geboren. 

Ingrid Sartiau nam na een speurtocht op het internet contact op met Alberto Sola (56). Hij wordt in Spanje aanzien als de onechte zoon van Juan Carlos. Sola groeide op in een pleeggezin, maar op zijn geboortebewijs werd een speciaal merkteken aangebracht – een groene fopspeen – dat volgens historici enkel voor koningskinderen gebruikt werd.

De Vlaamse DNA-expert Jean-Jacques Cassiman ontdekte dat de twee grotendeels hetzelfde genetische materiaal delen: ze hebben eenzelfde ouder. Dat kan niemand anders zijn dan Juan Carlos, redeneren Sartiau en Sola.

Ingrid Sartiau, gehuwd en moeder van twee volwassen kinderen, werd prompt een bekende figuur in Spanje. Morgen stappen zij en haar Spaanse halfbroer samen naar de rechtbank in Madrid, om een rechtszaak te beginnen. Ze willen erkend worden als kinderen van Juan Carlos. Sola zou daarmee zelfs in aanmerking komen voor de troon. De rechtbank zal moeten beslissen of er van de vorst een DNA-staal wordt afgenomen.

‘We gaan elk apart ons dossier neerleggen’, vertelde Sartiau gisteren in het VTM-nieuws. ‘Maar de twee zaken zullen wel samen behandeld worden.’ De twee beseffen dat ze een lange weg te gaan hebben. Het Spaanse hof staat niet te trappelen om de twee op te nemen, en Juan Carlos heeft nooit enige interesse getoond. Maar het koninklijk paleis neemt de zaak wel ernstig, weet Sola: ‘Toen mijn advocaat hen van de rechtszaak inlichtte, kwam er na vijf uur al een antwoord per fax: ze bestuderen de zaak.’

Sartiau: ‘Of er druk zal zijn van het Spaanse hof? Ik vermoed van wel.’

Corrigeer

MEER NIEUWS