Hoogdag van leute en satire: het volk is baas

De Firtelstoet gaat voor de 155ste keer uit

Het Gemeentelijk Sport- en feestcomité Zulte organiseert de 155e Firtelstoet Foto: Eddy Lefevre

Zulte -

Grappen en grollen, zingen en dansen, plagen en uitdagen. De eerste zondag van oktober komt snel in zicht. Op tien Firtelkarren wordt de actualiteit door de molen gedraaid en, indien nodig, nog eens fijn gehakt. Zulte firtelt zondag voor de 155ste keer.

De verkiezingen zijn uiteraard een dankbaar onderwerp voor de Firtel. De Tjolders zitten in Ristorante Elezione, de Kapelhoek verdeelt postjes met de ellebogen, Open Jeugdwerk verkoopt oerdegelijke politiek tegen een scherpe prijs en de Zultse Partyvrienden zijn de verkiezingsheisa zo beu dat ze naar Congo trekken voor een nieuw leven. Andere onderwerpen zijn Home Rossbrau, een verhaal over een rusthuis door de Rossbräuknechten, het bezoek aan Michèlleke Martin door de Waalkarvrienden, consultatie bij dokter Hesters door de Rossbräuvlechtjes, vier speciale gasten in VT4 Komen Eten door de Vriendenkring, het Zultse Bokkekot door KSA Zulte en Tot 7 maal 70 maal over de aanvoer van ‘verse nonnen’ voor de Baudreef.

In totaal nemen opnieuw tien verenigingen deel aan ‘den zotten boel’, de microbe van de Zultse folklore blijft aanslaan.

Omdat organisator Het Gemeentelijk Sport- en Feestcomité er goede resultaten mee haalde, blijft het rotatiesysteem van kracht. Goed voor doorlopend entertainment op de acht speelplaatsen langsheen het parcours.

De Firtelstoet wordt vanaf 14 uur op gang getrokken met een reclamekaravaan. Om 15 uur opent het ‘praalgedeelte’ met Pachaliepaarden, de Zultse muziekgroepen, de Zultse jeugd, de Zultse Bok, dansgroep Trojka en de reuzen uit Zulte, uit de verbroederingsgemeente Halluin en van De Huzaren. Meteen daarna volgen de Firtelkarren.

In de rand van de Firtelstoet zijn er deze activiteiten. Op vrijdag om 20 uur Firtel Top 50 bij jeugdhuis Knipperlicht, op zaterdag de expo Anglo Belge van 10 tot 18 uur in het Fiertelhof, de kinderbokkenworp om 19 uur, de muziekquiz om 20 uur in het Fiertelhof, Jamming Closing the Roots om 21 uur in The Roots en Bokpop om 21 uur in Knipperlicht.

Op zondag installeert Oxfam Wereldwinkel om 10.30 uur een Afrikaans Firtelcafé in de G. Martenszaal, is er om 17.30 de Bokkenworp en zorgt AVS Zomertoeren om 18 uur voor de afsluiter. Met Gunther Neefs, Wim Soetaer en Miguel Wiels.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio