Overlastambtenaar scheldt boete kwijt in ruil voor hulp bij kuisronde

Studenten zijn wildplassers kotsbeu

Studenten zijn wildplassers kotsbeu

De Leuvense fakbars sloten gisteren symbolisch de deuren om 21 uur. Foto: tab

Leuven -

De bewustmakingscampagne tegen overlast is gisteren van start gegaan in Leuven met een symbolische sluiting van de fakbars om 21 uur. 'Dit is wat ons te wachten staat als de overlast blijft aanhouden', luidt het.

Er gaat zo goed als geen dag voorbij dat de Leuvense overlastpatrouilles boetes moeten uitschrijven tegen wildplassers, nachtelijke straatzangers-en drinkers, vuilnisvoetballers en autospringers. Voor de ordediensten, het Leuvense bestuur en het gros van de studenten is de maat vol.

Om hun ongenoegen met de gang van zaken duidelijk te maken, organiseerden de studenten gisteren uitzonderlijk geen activiteiten of sloten de deuren van de fakbars om 21 uur. ‘Met de overlast graaft het studentenleven zijn eigen graf’, zegt Ruben Bruynooghe, voorzitter van de overkoepelende studentenorganisatie LOKO, tijdens een persbijeenkomst in het Leuvense stadhuis.

Daarom organiseerden de betrokkenen donderdagavond ook een symbolische koffietafel in de voorzaal van het stadhuis aan de Grote Markt. De noodzakelijke minuut stilte mocht niet ontbreken. ‘De stilte heeft een dubbele betekenis: enerzijds het symbool tegen nachtlawaai, anderzijds duidt het op het finale gevolg als de fenomenen van overlast blijven aanhouden: de dood van het studentenleven’, aldus Bruynooghe. De sluiting verliep zonder incidenten. Extra overlastpatrouilles hielden een oogje in het zeil.

Snoeptutters

Met deze ludieke, maar ernstige actie gaven LOKO, de hoger onderwijsinstellingen, de stad, de Preventiedienst en de politie het startschot van de bewustmakingscampagne tegen overlast in Leuven en deelgemeenten. Er zijn affiches, lichtbakken met boodschappen en snoeptutters die de studenten duidelijk moeten maken dat ze de kleuter niet moeten uithangen.

Omdat straffen niet het hoogste doel mag zijn, start gas-ambtenaar Leen Peeters met een experiment van herstelbemiddeling voor wildplassers en vuilnisvoetballers. ‘Op voorwaarde dat de overtreder akkoord is, gaat hij of zij na een zware uitgaansnacht op pad met de reinigingsdiensten van de stad. In ruil vervalt de overlastboete’, besluit de overlastambtenaar. In het begin van het academiejaar werden overigens al enkele nieuwe initiatieven genomen. Fakbars zullen voortaan enkel toegankelijk zijn voor studenten en sluiten om 5 uur ’s ochtends de deuren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio