BIJDRAGE PLANTIJN HOGESCHOOL. Gemeenteraad in opschudding door vertrouwensstemming

gust van de mierop Foto: **

RIJKEVORSEL - “Die man verdient het niet om in de politiek te zitten.” Een stevige uithaal van burgemeester Van De Mierop (Gemeentebelang & VLD) naar de fractieleider van de oppositiepartij Groot Rijkevorsel, Leopold Dockx.

Dockx beticht de burgemeester ervan bemiddeld te hebben bij een ongeval. Een dronken bestuurder zou een bloembak aangereden hebben, zich agressief gedragen hebben tegen de politie en vervolgens naar de burgemeester gebeld hebben op zoek naar een oplossing. De burgemeester zou de agenten dan verboden hebben om een ademtest af te nemen, terwijl hij dat wettelijk gezien niet mag doen.

Vertrouwensstemming

Op basis van dat vereenvoudigde pv vroeg de fractieleider in de gemeenteraden van 26 maart en 30 april twee vertrouwensstemmingen aan, die uiteindelijk niet doorgegaan zijn. “Omdat de burgemeester dreigde de coalitie op te blazen en mijn vermeende misdrijven naar buiten te brengen”, klinkt het.

Van De Mierop reageert geïrriteerd: “Iedereen die dat dossier gezien heeft, weet dat er van bemiddelen geen sprake was. Ik heb die man gesproken en hem gevraagd de schade te komen betalen op het gemeentehuis. Verder heb ik de agenten niet verhinderd om hun werk te doen.”

Het onderzoek dat ondertussen op provinciaal niveau loopt, vreest de burgemeester alvast niet: “ Ik heb geen geheimen.” Zijn mening over Dockx is duidelijk: “In de zes jaar dat hij in de gemeenteraad zetelde, heeft hij geen enkele meerwaarde geboden en mij enkel schade proberen te berokkenen.”

Storm in een glas water

Het ene woord tegen het andere. Dan maar naar korpschef van Politie Noorderkempen, Marc Snels. “De interventie van die bewuste pv was een jaar geleden en kan dus op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Maar het feit dat ik niets heb ondernomen toen ik die zaak in handen kreeg, betekent dat voor mij de kous af is. Een ding kan ik gerust zeggen: van corruptie of kwade beïnvloeding is er geen sprake. Het is een storm in een glas water.”

 

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij laatstejaarsstudenten journalistiek aan de Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio