Paus kan veroordeelde butler gratie verlenen

De voormalige butler van paus Benedictus XVI, Paolo Gabriele (46), is zaterdag schuldig bevonden aan het stelen van privédocumenten van de kerkvader en het doorspelen van de papieren aan een journalist. De rechtbank in het Vaticaan veroordeelde Gabriele tot achttien maanden cel. Maar de paus zal hem wellicht gratie verlenen.

Justitie in het Vaticaan had drie jaar cel tegen Gabriele geëist. De straf valt lichter uit vanwege verzachtende omstandigheden, zeiden de rechters. Gabriele had bijvoorbeeld nog geen strafblad. 

Het is nog onduidelijk waar en of Gabriele zijn straf zal uitzitten. Hij zit sinds juli in huisarrest en is volgens het Vaticaan nog niet naar de gevangenis overgebracht. 

Volgens Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi zal paus Benedictus XVI zijn voormalige butler wellicht pauselijke gratie verlenen. De paus zal het dossier bestuderen. Wanneer Benedictus zich over de zaak uitspreekt, is niet bekend.
 

Intriges

Bij de butler zijn circa duizend belangwekkende documenten gevonden die vernietigd hadden moeten worden. Sommige waren persoonlijke correspondentie tussen paus Benedictus XVI en kardinalen en politici.

Gabriele speelde de documenten door aan journalist Gianluigi Nuzzi. Die schreef vervolgens een boek over intriges, machtsstrijd en beschuldigingen van corruptie en homoseksuele affaires in de leiding van de katholieke kerk. Het proces werd omgedoopt tot 'Vatileaks'.

De verdediging verwierp de aanklachten eerder deze week al. Gabriele blijft erbij dat hij onschuldig is aan diefstal. ‘Ik voel me geen dief’, zei hij. Hij voelde zich wel schuldig omdat hij 'het vertrouwen had geschonden van de Heilige Vader'.

In zijn slotpleidooi voor een Vaticaans tribunaal zei hij dat hij de privécorrespondentie van de kerkvader uit ‘diepe liefde’ voor de katholieke kerk en de paus heeft gelekt naar een journalist.

'Verduistering'

Zijn advocaat probeerde de rechters te bewegen tot een lichtere straf. Advocaat Cristiana Arru zei ter verdediging van haar cliënt dat alleen kopieën van originele documenten uit het Pauselijk Paleis waren meegenomen. 

Hoewel de daden van Gabriele ‘verwerpelijk’ zijn is er geen sprake van diefstal, maar van het lichtere vergrijp verduistering, aldus Arru. Gabriele verdient volgens haar om die reden geen gevangenisstraf.

De drie rechters van het tribunaal volgden echter die redenering niet.

Corrigeer

MEER NIEUWS