Defensie zoekt 1.700 militairen

Defensie zoekt 1.700 militairen

Pieter De Crem Foto: Photo News

Het ministerie van Defensie rekruteert volgend jaar 1.700 militairen en 130 burgers, wat het hoogste cijfers van de afgelopen tien jaar is. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem maandag aangekondigd.

In 2012 waren er 1.500 vacatures, waarvan er al 1.045 ingevuld zijn. De aanwervingen lopen nog tot het einde van dit jaar.

In 2013 kunnen er 1.700 militairen aan de slag bij Defensie (175 officieren, 515 onderofficieren en 855 soldaten en matrozen), waarvan 1.017 Nederlandstaligen en 683 Franstaligen. Dat moet zorgen voor een verjonging van het leger, verklaarde Pieter De Crem (CD&V) maandag op een persconferentie op de campus Saffraanberg in Sint-Truiden, de campus van de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO). Hij maakte zich ook sterk over de nodige budgettaire middelen te beschikken om de bijkomende lonen te betalen, aangezien zijn herstructureringsplan vruchten begint af te werpen.

Dit jaar kreeg Defensie gemiddeld zes kandidaturen per openstaande betrekking. Het leger wordt ook geconfronteerd met een aantal functies waarvoor moeilijk kandidaten te vinden zijn zoals piloten, luchtverkeersleiders en technisch medisch personeel. Voor 2013 wacht Defensie nog een belangrijkere aanwervingsoperatie om de scheefgetrokken leeftijdspiramide van het leger recht te trekken, ook al voorziet de regeerverklaring een verdere inkrimping van het personeelskader tot 30.000 militairen en 2.000 burgers tegen 2015.

Babyboomers gaan op pensioen

'Heel wat babyboomers - de generatie geboren in de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw - vertrekken in de komende jaren op pensioen en daarop moeten we anticiperen', stelde luitenant-generaal Philippe Grosdent van de Algemene Directie Human Resources. In een ideaal scenario zouden nog meer mensen moeten worden aangenomen om het personeelkader van Defensie op 32.000 mensen te houden. Maar 3.000 geschikte kandidaten per jaar vinden is onmogelijk zonder de vereisten voor de toekomstige militairen te versoepelen, luidt het.

Dat er budgettaire ruimte is voor een aanwerving van die omvang heeft alles te maken met de vermindering van het aantal militairen sinds het einde van de Koude Oorlog. Toen telden de strijdkrachten nog 106.000 personeelsleden, dienstplichtigen en rijkswachters inbegrepen. De regering nam ook een aantal maatregelen om mensen aan te moedigen het leger te verlaten, zoals de 'Vrijwillige Opschorting van Prestaties' (VOP), die resultaten beginnen op te leveren.

Er worden 155 plaatsen voorbehouden voor de Vrijwillige Militaire Inzet (EVMI) voor jongeren die voor korte tijd, van één tot twee jaar, willen proeven van het militaire leven. Het gaat om vijf officieren, 10 onderofficieren en 140 soldaten en matrozen. De aanwerving van de 130 burgers gebeurt via Selor.

Externe links
Corrigeer

NIEUWS