Muziekliefhebber ontdekt oude opnames Guy Mortier

Muziekliefhebber ontdekt oude opnames Guy Mortier

Germain Van de Weghe vond oude opnames van ‘Schudden voor Gebruik’ terug. Foto: evd

Ruiselede -

Germain Van de Weghe kon onlangs de hand leggen op zeldzame radiofragmenten met Guy Mortier uit 1964. Hij heeft ze nu online geplaatst.

Germain Van de Weghe (68) is vol van sixties-muziek. Hij speelt zelf bij de coverband The Shadoogies en bespreekt elke dag een hitsingle op zijn blog. Zo kwam hij in contact met de gelijkgestemde Pol De Geyter (66) uit Erpe-Mere, die in Utrecht woont. ‘Van kindsbeen af ben ik een muziekfreak en toen ik me in 1964 eindelijk een tweedehands bandopnemer kon aanschaffen, begon ik muziek van de radio op te nemen’, zegt De Geyter.

‘Op de toenmalige BRT viel er begin de jaren zestig weinig rock-’n-roll te bespeuren’, vertelt Van de Weghe. ‘Er waren hitparades, maar er zat niet altijd veel pit in en de presentatie was nogal vlak.’

Maar toen kwam ‘Schudden voor gebruik’ met Guy Mortier. ‘Aanvankelijk wou ik alleen muziek registreren met mijn Philips viersporenrecorder, maar het commentaar van Mortier was zo sappig dat ik heel de uitzending begon op te nemen’, zegt De Geyter.

In zijn eigen, humoristische stijl leidt de jonge Mortier een volgend nummer in met: ‘Met de hersentjes in de richting van het wijze zuidnoord-Vietnamese spreekwoord ‘in mei leggen alle konijnen een ei’, proppen we thans de keigoede Roger Miller onder de naald en verlenen hem nogmaals de scepter van King of the Road.’ Omdat een studente communicatiewetenschappen op zoek was naar tienermuziek uit die tijd, ging De Geyter op zoek op zolder. ‘Ik had geen idee dat ik nog zeven afleveringen had’, zegt hij. ‘Zelfs in de archieven van de VRT zou niets meer bewaard zijn.’

Van de Weghe, die toen ook aan Mortiers lippen hing, monteerde de teksten van twee uitzendingen met foto’s en zette ze op YouTube.

Klik hier voor de filmpjes of bekijk blog.seniorennet.be/fabian1959, blog.seniorennet.be/sixties

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio