Eerste bedrijven nemen intrek in De Hoorn

Opnieuw leven in de brouwerij

Het zogenaamde atrium verbindt het historische gedeelte mett de nieuwbouw. Foto: ivw

Leuven -

De voormalige brouwerij De Hoorn aan de Vaartkom in Leuven heeft een tweede leven gekregen. De eerste creatieve bedrijven zijn deze week verhuisd naar de gerestaureerde bakermat van Stella Artois.

In De Hoorn gonst het van de bedrijvigheid. Niet alleen meer dankzij de werkmannen, maar ook dankzij de tien bedrijven die er begin oktober hun intrek hebben genomen. Nog slechts enkele ruimten zijn leeg. Zo verhuist reclamebureau Boondoggle op 22 oktober nog van aan de andere kant van de Vaartkom. Tegelijkertijd opent op de benedenverdieping een wijnshop de deuren. Verder wacht de brasserie en het Stella Artois Flagship café nog op een uitbater.

‘Voor bedrijven uit de creatieve sector is de kantoorzone van De Hoorn erg aantrekkelijk. Hoewel we er niet actief over hebben gecommuniceerd, liepen de aanvragen vlot binnen. Voorlopig kan er niemand meer bij’, zegt mede-eigenaar Pieter Goiris van Boondoggle. Ook de evenementenruimtes worden al verhuurd. Woensdag bijvoorbeeld palmt VRT ze in voor een live verkiezingsmagazine.

Met de renovatie van De Hoorn werd het grotendeels beschermde gebouw in ere hersteld, en kreeg het meteen ook een facelift met een nieuwbouw. Leuvenaars en toeristen zijn er welkom om het oude brouwproces te ontdekken. Op dit moment wordt een ‘heritage trail’ uitgewerkt, dat hen daar meer info over verschaft. ‘Toen we met zeven jonge Leuvenaars in 2007 De Hoorn kochten, was het meteen een uitgemaakte zaak dat we het publiek wilden laten meegenieten van dit historische pand’, zegt Goiris.

De totale kostprijs van het project bedraagt 10 miljoen euro, maar de initiatiefnemers konden rekenen op heel wat subsidies. ‘Het werd een atypisch project. Een traditionele projectontwikkelaar is niet geneigd om aan zoiets te beginnen’, stelt Goiris. ‘Het was ook niet helemaal zonder risico. In 2007 was er nog niet zo veel beweging aan de Vaartkom. Bovendien hangt veel af van de verhuur van onze evenementenruimtes. Ook mobiliteit wordt een belangrijke factor. De geplande parkeertoren en de heraanleg van de Sluisstraat zijn meer dan welkom’, stelt Goiris.

Het laatste woord is overigensnog niet gezegd over De Hoorn. Er is er nog een tweede nieuwbouw gepland aan de westelijke kant, goed voor nog eens 5000 vierkante meter kantoorruimte voor creatieve bedrijven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio