‘The Broken Circle Breakdown’: zo volwassen is de Vlaamse film

Cast Broken Circle Breakdown Foto: fvv

GENT -

Het 39ste Filmfestival van Gent zette dinsdagavond bijzonder sterk in met ‘The Broken Circle Breakdown’. Felix Van Groeningens nieuwste die gerust een van de beste Vlaamse films van de jongste jaren genoemd mag worden.

Het verhaal is gebaseerd op het theaterstuk ‘The Broken Circle Breakdown Featuring the Cover-ups of Alabama’ dat werd geschreven en met groot succes gespeeld door Johan Heldenbergh.

Felix Van Groeningen, vooral bekend van zijn verfilming van het boek ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst, toverde de tour de force van Heldenbergh om in een aangrijpend melodrama waarin veel meer zit dan de plot op het eerste gezicht laat vermoeden. Achter de even flamboyante als tragische love story van tattoo-artieste Elise en countryzanger Didier, steekt de clash tussen twee levensvisies: de spirituele Elise gelooft in ‘iets’ maar Didier is een volstrekte atheïst. Die botsing komt op scherp te staan wanneer Maybelle, het dochtertje van Elise en Didier ongeneeslijk ziek wordt.

The Broken Circle Breakdown overstijgt daarom het klassieke relatiedrama. De film stelt pertinente vragen over de wijze waarop mensen tegen het leven en wat daarna komt aankijken. Bovendien verwerkt Heldenbergh ook behoorlijk wat kritiek aan het adres de VS in zijn film. George Bush dwarsboomde immers het stamcelondezoek waardoor genezen van kanker voor miljoenen mensen plots problematisch werd.

Toch is The Broken Circle Breakdown geen donkere, pessimistische of doemdenkerige film. Er mogen een paar scenes in zitten waarbij je even een moet slikken, dit verhaal bruist ook van de passie en de wil tot leven. Die wordt gestalte gegeven door een uitzonderlijke cast, met voorop Veerle Baetens en Johan Heldenbergh die zichzelf wel lijken te overstijgen. Beiden tonen ook dat ze hun mannetje kunnen staan op het podium. De muziek is een belangrijk kader in deze film en bepaalt mee de toon, de ene keer flirtertig licht, de andere tragisch hard.

Tenslotte een dikke pluim voor Nell Catrysse, het kleine meisje dat de moeilijke klus moet klaren om de zieke Maybelle neer te zetten, iets wat ze overigens verbluffend goed doet.

The Broken Circle Breakdown illustreert hoe volwassen de Vlaamse film wel is geworden. Niet alleen inhoudelijk en inzake vertelstructuur, ook productioneel. Ook qua fotografie en techniek mag dit rustig naast het beste uit Frankrijk en de VS staan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees