Ruzie bemoeilijkt coalitievorming

Duchâtelet tegen, Vandenhove voor vervolg paarse coalitie

Ludwig Vandenhove zou het liefst verder besturen met Open VLD. Foto: els

Sint-Truiden -

Lijst Burgemeester (SP.A/Groen), Open VLD en CD&V stonden zes jaar met getrokken messen tegenover elkaar. Een nieuwe samenwerking tussen de drie partijen lijkt in de komende legislatuur zo goed als uitgesloten. Maar de deuren zijn niet helemaal dicht.

‘Nooit meer een coalitie met de SP.A’, zegt de voormalige Open VLD-kopman. Ludwig Vandenhove (SP.A) zet de deur wel wagenwijd open. ‘Ik blijf een grote voorstander van paars’, klinkt het. De burgemeester vormde al drie legislaturen een coalitie met de liberalen.

Een half jaar zaten burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) en Roland Duchâtelet vredig naast elkaar in de raadszaal. Maar de vrienden van weleer werden al snel aartsvijanden en veel raadszittingen eindigden in scheldpartijen. Duchâtelet kon meestal zijn kalmte bewaren.

‘Vandenhove is niet loyaal en niet betrouwbaar’, vindt Duchâtelet. ‘Vrij snel na de vorming van de coalitie, kreeg hij schrik van de belangrijke impact van de projecten waar ik mee aan de slag ging: windturbineparken E40 en Saffraanberg, evenemententerrein Brustem, ontwikkeling gemeentebedrijf tot een krachtig beleidsinstrument en zo vele andere. Veel van die projecten heeft hij tegengewerkt. Aanvankelijk waren er geen onverenigbaarheden, nadien hoopten die zich op. Dat was voor mij geen emotionele zaak. In het bedrijfsleven doe ik net hetzelfde: ik werk enkel met mensen waarvan ik geloof dat ze betrouwbaar zijn. Als eenmaal blijkt dat dit niet zo is, dan is het ook gedaan,’ klinkt het resoluut.

Voor Vandenhove is het gekrakeel in de coalitie geen gevolg van persoonlijke geschillen. ‘Ik heb nog altijd niets tegen Roland Duchâtelet, maar hij weigerde me op een bepaald moment nog een hand te geven en zei dat ook in aanwezigheid van de schepenen. De kloof ontstond nochtans niet tussen mij en Duchâtelet, maar tussen SP.A en de CD&V/Open VLD. Als Lijst Burgemeester voor iets was, dan waren CD&V en Open VLD tegen. De ruzie wordt graag voorgesteld als een persoonlijke vete en daardoor ontsnappen Veerle Heeren, de CD&V en vooral het ACW aan de heibel’, beweert de burgemeester.

Fundamenteel oneens zijn Open VLD en SP.A het over de oprichting en de werking van het autonoom gemeentebedrijf (Agost). SP.A is felle tegenstander van het gemeentebedrijf. ‘De financiële ondergang van de stad. De cijfers spreken voor zich’, vindt Vandenhove. ‘De burgemeester kan na 18 jaar nog altijd de gemeenterekening niet lezen. Hij geeft verkeerde cijfers en interpreteert die constant verkeerd’, haalt Duchâtelet uit.

Bij een deelname aan het beleid wil SP.A het Agost meteen afslanken. ‘Er zijn voor 12.252.734 euro leningen gewaarborgd, de ontwerp- en architectkosten bedragen bijna een miljoen en er zijn nog geen twee stenen op elkaar gezet’, besluit Vandenhove.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio