Van accordeonist Juulke Verschuere tot huisarts Carlos Commeyne

Het verhaal van 101 Zwevegemnaren

© eva

© eva

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het fotoboek '101 Zwevegemse figuren' dat opmerkelijke inwoners portretteert, krijgt een vervolg. ‘Zwevegem telt zoveel belangrijke figuren dat één boek niet volstond. In ons tweede boek staan even belangrijke figuren’, vertellen de acht auteurs.

Evelien Vantomme

In december verschijnt het tweede deel van het fotoboek ‘101 Zwevegemse figuren’. Precies een jaar nadat het eerste deel verscheen.

‘Ons boek kende een enorm succes. Mensen willen blijkbaar graag weten wat er vroeger in hun gemeente leefde’, zegt Luc Vanassche, die samen met Jaak Bataille, André Coorevits, Jan Deloof, Raphael Desmet, Gerrit Suys, Remi Van Loosveldt en André Velghe de boeken samenstelde.

Volgens de acht auteurs uit Zwevegem en alle deelgemeenten moet het tweede boek zeker niet onderdoen voor het eerste.

‘Het tweede deel is zeker even interessant. We schetsen opnieuw de levensverhalen van opmerkelijke inwoners uit Groot-Zwevegem die opvielen op politiek, sportief, cultureel of een ander vlak. Ook nu kozen we zowel voor bekende figuren als gewone burgers met een bijzonder en meestal ongekend verhaal. De twee boeken geven een prachtig overzicht van ons recent verleden, met tal van pittige anekdoten, maar ook droevige wendingen in een mensenleven.’

Dokter bang voor onweer

Het tweede deel portretteert nogmaals 101 inwoners die overleden na de Tweede Wereldoorlog. Voorbeelden zijn accordeonist Juulke Verschuere, Otegemse veldwachter Robert Cottignies, Marcel Vandenborre die bijna dertig jaar lang ponykoersen organiseerde op de Kreupel en priester Jozef Vereecke die er voor heeft gezorgd dat Zwevegem-Knokke sinds 1955 een kerk heeft.

Ook in het tweede deel staan volgens de auteurs heel wat nieuwigheden.

Zo komt de lezer te weten dat Albert Verbaeys en Germaine Laly, beter bekend als Bèrke en Meentje van café Faubourg aan de wieg stonden van het Zwevegemse dierenasiel. En dat huisarts Carlos Commeyne doodsbang was onweer. Dat kwam omdat de bliksem insloeg toen hij op een dag in zijn consultatieruimte radiografieën maakte van een patiënt. Toen hij aan het bedieningspaneel van het toestel stond, sloeg de bliksem in, net naast het raam waar dat paneel stond. De ruit was stuk, er was een gat gebrand in zijn witte schort en in zijn hemd en hij had een grote brandwonde op zijn rug. Het scheelde niet veel of de dokter had het niet overleefd.

Het tweede deel van 101 Zwevegemse figuren' is vanaf 1 december beschikbaar. Het boek kost in voorverkoop 12 euro. Vooraf inschrijven kan tot eind deze maand bij de auteurs of door 12 euro te storen op rekeningnummer 001-2686826-02. Na de inschrijvingsperiode kost het boek 15 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus