Nieuwe sociale volkstuin in Zonhoven

In Zonhoven is het ecologisch volkstuincomplex De Hoev geopend, 25 volkstuintjes waar validen en mindervaliden samen biologisch tuinieren.

rgg

Het OCMW Zonhoven, Limburg.net en vzw Werkende Handen hebben dit project gerealiseerd in samenwerking met Velt en de gemeente Zonhoven en met de steun van de provincie. De Hoev biedt niet alleen de mogelijkheid om samen te tuinieren, er is ook een project van arbeidszorg aan gekoppeld.

Arbeiders van vzw Werkende Handen vormden op korte tijd een braakliggend terrein in de Hoeveweg om tot een mooi complex van tuintjes, boordevol lekkere en gezonde groenten. ‘De Hoev biedt ook arbeidstrajecten aan in de vorm van sociale tewerkstelling en andere initiatieven in het kader van armoedebestrijding’, zegt Georges Bos, voorzitter van vzw Werkende Handen.

Doorstroming

‘Dit maakt op termijn een doorstroming naar het normale arbeidscircuit mogelijk. Niet alleen de koppeling van een leertraject aan het volkstuincomplex is een unicum, maar ook de aandacht voor twee andere doelgroepen, namelijk senioren en andersvaliden, maakt het project uniek.’

De afvalintercommunale Limburg.net ondersteunt al sinds 2008 de op- en inrichting van volkstuincomplexen. ‘Bijna de helft van de afvalberg bestaat uit organisch afval’, zegt Hubert Brouns, voorzitter van Limburg.net.

‘Deze fractie kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en thuis te composteren. Het project volkstuintjes en het opleiden van compostmeesters tot moestuinschakels, brengen zowel de moestuin als het gebruik van compost onder de aandacht.’

Naast de individuele volkstuintjes ligt een perceel waar biogroenten worden geteeld voor de ‘sociale kruidenier’. Het provinciebestuur heeft 12.300 euro geïnvesteerd in dit volkstuincomplex.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio