Optimisme bij Open VLD ondanks peilingen

Optimisme bij Open VLD ondanks peilingen

Achter de schermen wachten Open VLD’ers bang af. Ervoor houdt Alexander De Croo er de moed in. Foto: pn

Bij Open VLD houden ze zich stoer, toch mag u het gerust geloven: de liberalen wachten met een bang hartje de verkiezingen af. Nog voor één stem is uitgebracht, worden ze in de hoek van de verliezers geduwd.

Over zijn persoonlijke resultaat hoeft Alexander De Croo niet ongerust te zijn. Hij trekt de liberale lijst in Brakel, en dat is sinds mensenheugnis De Croo-gebied. Blauwer dan de Vlaamse Ardennen wordt het in dit land niet. Maar zelfs hier zit een addertje onder het gras. Als vader Herman vanop de lijstduwersplaats meer stemmen haalt dan De Croo junior, is dat pijnlijk voor de nog altijd erg jonge partijvoorzitter.

De Croo moet zich desondanks meer zorgen maken over de uitslag buiten Brakel. De liberalen houden zich weliswaar sterk en betogen dat elke verkiezing één verrassing in petto heeft. Misschien zelfs een Open VLD-overwinning, hopen ze dan. Maar de voorspellingen zijn niet goed. In verschillende peilingen zakt Open VLD weg onder de tien procent. Je zou als Vlaamse liberaal van minder somber worden. De jongste weken en maanden bleken erg veel liberalen hun zenuwachtigheid amper de baas te kunnen.

Toch laat Alexander De Croo niks merken van enige somberheid. ‘Die peilingen zijn allemaal nationaal. Als je de stedelijke cijfers ziet, houden wij redelijk goed stand. In Aalst, Gent, Kortrijk of Mechelen blijven we stabiel of gaan we lichtjes achteruit. Dat is toch niet zo slecht?’

In 2006 was het resultaat belabberd voor de liberalen en werd Open VLD in de analyses achteraf als grote verliezer neergezet. De partij had toen een rotslechte periode achter de rug, waar ze nog altijd niet echt van gerecupereerd is. Er was de saga rond het migrantenstemrecht én de permanente dissidentie van Jean-Marie Dedecker, die één dag na de verkiezingen uit de partij werd gezet. 

Ondertussen trok Alexander De Croo eigenhandig de stekker uit de regering-Leterme, zegden Vincent Van Quickenborne én Karel De Gucht dat de partij geen verhaal heeft, én werd de federale regering, ondanks de aanwezigheid van Open VLD, afgeschilderd als een ‘Marxistische belastingregering’. Als het optimisme van De Croo niet wordt bevestigd, mag hij zich opmaken voor een hete herfst. Afhankelijk van hun eigen resultaat zullen ongetwijfeld figuren opstaan die De Croo zullen uitdagen als partijvoorzitter.

Doorgaan tot 2014

Die mogen in de entourage van Karel De Gucht en Guy Verhofstadt gezocht worden. Velen denken dan aan Gentenaar Mathias De Clercq of Gwendolyn Rutten, die als lijstduwer in Aarschot niet écht deelneemt aan deze verkiezingen. Maar ook Bart Somers en Vincent Van Quickenborne zullen op de één of andere manier hun positie willen verstevigen als ze een goed resultaat boeken in eigen stad. Toch wil De Croo absoluut doorgaan als voorzitter. ‘Mijn traject is er één tot 2014.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees