In Vlaamse Velden neemt kijker mee naar Eerste Wereldoorlog

Bokrijk vormt decor voor nieuwe fictiereeks

Bokrijk vormt decor voor nieuwe fictiereeks

Actrices Barbara Sarafian, Lize Feryn en regisseur Jan Matthys zijn opgetogen over Bokrijk. Foto: kvh

Genk -

In Bokrijk vinden deze week de opnames van 'In Vlaamse Velden' plaats. De serie die in 2014 op Eén te zien is, herdenkt de Eerste Wereldoorlog. 'Nergens anders dan in Bokrijk kan je nog een decor uit die tijd vinden', zegt regisseur Matthys.

Voor regisseur Jan Matthys is het openluchtmuseum Bokrijk niet onbekend. Twee jaar geleden filmde hij er de succesvolle jeugdreeks ‘De Vijfde Boog’. Deze week staat hij er opnieuw, maar om een heel andere reeks te filmen.

‘In Vlaamse Velden vertelt het verhaal van een doktersfamilie in de Eerste Wereldoorlog’, zegt de regisseur. ‘De kijker zal kennismaken met vijf familieleden die elk op hun manier de oorlog beleven. Centraal in het verhaal staat de vijftienjarige Marie, een naïeve puber die zich door haar ervaringen in de oorlog ontpopt tot een gelouterde , volwassen vrouw die gelooft in de toekomst. Marie wil dokter worden, wat voor een vrouw in die tijd zeer ongewoon was. Uiteindelijk maakt ze het als verpleegster aan het front.’

De rol van Marie wordt gespeeld door de nog onbekende Lize Feryn. ‘Tot vorige week was ik nog castings aan het doen en had ik nog nooit een draaidag meegemaakt’, zegt ze lachend. Maar de jonge dame gaat ervoor. ‘Het is enorm plezierig om dit doen, met zo'n toffe regisseur en grote medespelers te werken.’ Behalve Lize spelen ook Wim Opbrouck en Barbara Sarafian belangrijke rollen.

Regisseur Jan Matthys kwam in Bokrijk aankloppen om enkele scènes op te nemen. ‘Ik ben verliefd op Bokrijk’, zegt de man. ‘Nergens anders in ons land vind je een decor uit de tijd van toen. De man, een provinciegouverneur heb ik gehoord, die destijds zo visionair is geweest om de oude hoeves elders af te breken en hier opnieuw op te bouwen, verdient een dikke pluim. Bokrijk heeft bijna iets onwaarschijnlijk. Het herbergt een enorme geschiedenis en is voor een regisseur een van de meeste gedroomde opnamelocaties. Je kan hier 360 graden draaien. We hebben ook zeer weinig moeten aanpassen. Er werden wat kippen op het erf losgelaten. De toeristische bordjes werd verborgen en dat is het zo ongeveer.’ Er wordt onder andere gefilmd aan de Wellenshoeve, de Kapel van Zepperen, Oevel, Het huis Beverst, enzovoort.

Mooie publiciteit

‘De reeks zal einde 2013 en begin 2014 op Eén te zien zijn. Het wordt een tiendelige reeks die precies dan uitgezonden wordt als herdenking aan de oorlog van honderd jaar geleden.’

Voor Bokrijk is het opnieuw mooie publiciteit om het publiek te tonen wat het Openlucht museum betekent. ‘De unieke setting weet niet alleen onze bezoekers maar ook menig film- en tv-maker te bekoren, wat het belang van het Openluchtmuseum voor het Vlaamse erfgoed onderstreep’, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens en voorzitter van Bokrijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio