Centrum heet voortaan WEMMEL

Marieke Vervoort mascotte expertisecentrum levenseinde

Wim Distelmans. Foto: jhp

Wemmel -

Het centrum in Wemmel waar vormingen en activiteiten rond het levenseinde worden georganiseerd, krijgt een nieuwe overkoepelende naam. Het centrum zal voortaan kortweg ‘W.E.M.M.E.L’ heten.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel kocht in 1995 het gebouw aan de Vander Vekenstraat 158 in Wemmel om er het dagcentrum Topaz in onder te brengen voor mensen met een levensbedreigende ziekte. Sindsdien hebben verschillende verenigingen die werken rond ongeneeslijke ziekten hier hun werking uitgebouwd. Het gaat om een uniek centrum voor België waarvan de activiteiten nog worden uitgebreid.

Professor in de palliatieve geneeskunde dokter Wim Distelmans verduidelijkt: ‘We hebben nog een nieuw initiatief genomen, namelijk consultatie voor mensen die met een probleem rond het levenseinde zitten, maar die het gevoel hebben dat ze niet terecht kunnen bij hun arts, het ziekenhuis of het woonzorgcentrum.’

‘Het centrum in Wemmel is zo het expertisecentrum van het levenseinde geworden met respect voor ieders recht op zelfbeschikking, ongeacht afkomst, taal, sociale status of filosofische overtuiging. Om alle activiteiten in één naam te kunnen bundelen, zal het centrum kortweg W.E.M.M.E.L. heten. Uiteraard een verwijzing naar de plaats waar het gelegen is, maar die letters staan voor waarden en begrippen waar het centrum voor staat, zoals bijvoorbeeld Wetenschappelijk, Eerbiedig, Mantelzorgend, Medisch, Expertisecentrum over Levenseinde.’

‘Marieke Vervoort, die goud en zilver haalde op de jongste Paralympics, wordt de mascotte van het centrum. Zij heeft een aanvraag voor euthanasie op zak die ze kan activeren als haar pijn te hevig wordt. Ik hoop dat zij een voorbeeld is voor mensen die in een gelijkaardige situatie zitten en er ook aan denken eruit te stappen, maar toch nog zien dat er nog mogelijkheden zijn’, aldus Distelmans.

Ondanks de goede reputatie van het centrum moet Distelmans met zijn team elk jaar opnieuw op zoek naar centen om de werking draaiend te houden. Wim Distelmans: ‘Het is ongelofelijk dat we telkens opnieuw op zoek moeten gaan naar middelen, terwijl het nut wel degelijk bewezen is. Hier zijn al duizenden mensen over de vloer gekomen met de vraag om bijstand te verlenen bij het levenseinde. Er is steeds meer vraag naar en het zou goed kunnen dat we binnenkort moeten bijbouwen want we barsten uit onze voegen. We zitten hier met zoveel mensen en zoveel expertise dat het eigenlijk een uniek centrum is voor België en ook voor Europa’, besluit Distelmans.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio