Acteur van tv en film lanceert 'Koken verdomme'

Filip Peeters leert kinderen en onhandige papa's koken

‘Ik leg alles uit in mijn boek’, zegt Filip Peeters. ‘Zelfs iemand die van nul begint, kan meteen aan de slag.’

Mama’s en papa’s zet u schrap. Filip Peeters, de acteur die in een vorig leven chef was, wil uw kinderen aan het koken zetten. Maar wie zijn kinderkookboek ‘Koken verdomme’ in huis haalt zal het zich niet beklagen, belooft hij: ‘Geef de liefde voor koken door en je krijgt ze uiteindelijk terug op je bord.’

Vandaag kennen we Filip Peeters (49) als de acteur uit talloze tv-reeksen en films als Loft of De hel van Tanger , maar in het begin van zijn carrière stond Peeters vaker in de keuken dan op de set of op de planken. Kok van opleiding, roerde hij ooit zelfs in de potten van Restaurant Barbizon dat destijds met twee Michelinsterren mocht pronken.

‘De liefde voor koken is nooit overgegaan’, zegt Peeters. ‘Als ik thuis ben, sta ik aan het fornuis en ik heb ook onze kinderen Léonce en Lou leren koken. Zij hebben trouwens beslist dat dit boek er moest komen. Toen ze van het idee van Uitgeverij Stichting Kunstboek hoorden, zeiden ze in koor: Wij doen mee en jij mag het maken, papa. Voilà, dat was beslist.’

Het boek kreeg de op z'n zachtst gezegd nogal assertieve titel Koken verdomme mee en dat is precies zoals Filip Peeters het bedoelt.

‘We leven in een van de rijkste gastronomische tradities van de wereld en die kookkunst moeten we gewoon aan onze kinderen doorgeven. Ik beschouw mijn missie als geslaagd als kinderen zeggen yes, ik wil koken . Ouders doen er trouwens hun voordeel mee: niet is zaliger dan datgene wat je aan je kinderen hebt geleerd uiteindelijk op je eigen bord terug te krijgen.’

Toch heeft Peeters nog een reden om dit kookboek voor kinderen uit te brengen. ‘Ik wil hen bewust met voeding en producten leren omspringen. Dat is geen overbodige luxe als je hoort dat twee derden van al wat we oogsten wordt weggegooid. Tomaat met uitstulpingen? Weg. Ovalen in plaats van ronde appel? Weg. Erg is dat. We moeten ons dringend bewust worden van hoe we met voedsel omgaan want ik vrees dat we over enkele tientallen jaren met een chipkaartje naar de slager gaan die dan zegt: sorry u heeft uw hoeveelheid vlees al gehad deze maand .’

Tien geboden

Dus: kinderen leren koken, maar hoe begin je er aan? Filip Peeters start met een soort ‘tien geboden’ waarin orde en netheid voorop staan. ‘Dat is voor iedereen die kookt belangrijk. Als je slordig bent, dan vind je op het einde je peterselie niet meer terug en dan wordt je eten koud terwijl je onder alle rommel aan het zoeken bent. Stap voor stap afwerken én opruimen is de boodschap, maar ik geef toe, kinderen leren dat niet op één, twee, drie. Zelfs de mijne zijn er nog niet helemaal mee weg. Als ze aan het koken slaan, lijkt er achteraf wel een bom ontploft in de keuken.’ ( lacht )

Heel apart is de wijze waarop de recepten in een soort stripvorm, inclusief tekstballonnetjes, worden weergegeven. ‘Het liefst had ik de drie dagen dat ik met verschillende kinderen heb gekookt om de recepten te maken gefilmd. Ik wil alles van naaldje tot draadje uitleggen en dat is natuurlijk het makkelijkst met filmbeelden. Het moest evenwel een boek worden en dus hebben we de kooksessies als het ware gefilmd met stilstaande beelden. Op die manier kun je deze recepten geven aan wie je wilt: zelfs wie nog nooit een braadpan van dichtbij heeft gezien kan ze feilloos bereiden. Dat is het grote probleem met gewone kookboeken: het staat er allemaal in, maar als je van nul begint lukt het toch niet omdat het te summier is. Vandaar dat ik àlles uitleg. Zelfs hoe je een ei moet breken, want voor kinderen is dat niet evident. Trouwens, er bestaan ook genoeg wereldvreemde vaders die nog nooit een ei hebben gebakken. Het soort mannen dat verhongert wanneer hun vrouw twee dagen van huis is.’

Boekenbeurs

Wie met Koken verdomme aan de slag gaat, kan een compleet menu op tafel brengen, van aperitiefhapje tot en met dessert. ‘Ik heb gerechten gekozen die kinderen graag eten. Van kip met appelmoes over lasagne tot friet met mayonaise. Ik heb ook enkele gerechten weggelaten omdat ze uiteindelijk te moeilijk bleken zoals ijs in een aardbeiensoepje.'

Gezien de bijzonder filmische wijze waarop Peeters zijn recepten uitbeeldt, lijkt dit boek de perfecte aanzet naar een kookprogramma voor kinderen op tv. 'Ik zit niet op aanbiedingen uit die hoek te azen, maar, zeg nooit nooit. Lang voor de kookhype op tv losbarstte, heb ik al eens voor een voorstel gedaan voor een kookprogramma, maar toen kreeg ik te horen: sluit maar achter aan in de rij, er zijn er al tien voor u .'

Toch kunt u binnenkort Filip Peeters live aan het werk zien, niet al kokend, wel al signerend. 'Ik kom er niet onderuit, straks zal ik op de Boekenbeurs tussen Jeroen Meus en Piet Huysentruyt zitten. Ik heb me nog net enkele uren kunnen vrijmaken.’ ( lacht )

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees