Eerste bestuursploegen in Oost-Vlaanderen raken bekend

Eerste bestuursploegen in Oost-Vlaanderen raken bekend

De N-VA wordt in Sint-Niklaas met kopman Lieven Dehandschutter grootste partij. Foto: n-va

Met de verkiezingsresultaten bekend worden de eerste stappen gezet naar nieuwe bestuursformaties. Zo zou in Brakel Alexander De Croo burgemeester worden. In Dendermonde zou de huidige coalitie met CD&V en SP.A verdergezet worden onder leiding van Piet Buysse (CD&V). In Kruibeke weigeren de andere partijen enige samenwerking met N-VA-burgemeester Antoine Denert. Zij schuiven Groen-politicus Jos Stassen naar voor als nieuwe burgemeester.

In Gent lieten de stemmen lang op zich wachten, aangezien in de Oost-Vlaamse grootstad vooral met potlood en dus niet elektronisch gestemd werd.

Het kartel SP.A-Groen van burgemeester Daniël Termont behaalde uiteindelijk een monsterscore van 45,5 procent, goed voor een absolute meerderheid van 26 op 51 zetels.

De N-VA met lijsttrekker Siegfried Bracke wordt de tweede partij in de Arteveldestad met 17,1 procent, goed voor 9 zetels. Open VLD met lijsttrekker Mathias De Clercq zakt van 21 naar 16,5 procent en komt uit op 9 zetels.

Grote verliezers zijn de CD&V en Vlaams Belang. CD&V van lijsttrekker Veli Yüksel komt uit op 9,1 procent en valt terug van 8 tot 4 zetels. Bij Vlaams Belang is het verlies nog opvallender. Die partij valt terug van 18 naar 6,5 procent en verliest 6 van haar 9 zetels.

Burgemeester Daniël Termont is met 44.561 voorkeurstemmen de onbetwiste stemmenkampioen in Gent. Mathias De Clercq (Open VLD) volgt op ruime afstand met 11.088 voorkeurstemmen. N-VA-lijsttrekker Bracke kreeg 8.570 stemmen achter zijn naam.

Termont merkte in zijn overwinningsspeech op dat Gent een eiland blijft in een Vlaanderen dat zwart-geel kleurt. Termont bedankte zijn kiezers voor het vertrouwen in het verkiezingsprogramma van SP.A-Groen.

De burgemeester liet ook verstaan dat er zondagnacht nog niet met mogelijke coalitiepartners wordt gepraat. Maandagavond vinden in Gent de partijbesturen plaats waar de verkiezingsuitslagen geïnterpreteerd zullen worden. Pas daarna volgen verdere stappen in een eventuele coalitievorming.

In Sint-Niklaas beloofde het een spannende strijd te zullen worden om de burgemeestersjerp. De N-VA wierp zich met Lieven Dehandschutter op als de grootste uitdager van de huidige bestuurscoalitie. Het was afwachten of de coalitie SP.A/Groen het ook zou redden in het post-'Freddy Willockx tijdperk'.

Op de middag leek de schade voor het SP.A/Groen-kamp nog mee te vallen. Maar in de loop van de namiddag stevende de N-VA vlot naar winst. De Vlaams-nationalisten eindigen als grootste partij met 28,5 procent van de stemmen.

Christel Geerts heeft het dus niet kunnen waarmaken en strandt met SP.A/Groen op de tweede plaats met 25,7 procent van de stemmen. De coalitie moest een verlies slikken van 9,7 procentpunten.

Wouter Van Bellingen, die met SOS 2012 6 procent van de stemmen haalde, liet ondertussen weten dat er tussen N-VA en SP.A/Groen een voorakkoord bestond. 'N-VA is nu aan zet', zei Van Bellingen op TV-Oost. Hij vindt het jammer dat progressief Sint-Niklaas moest kiezen tussen SOS 2012 en SP.A/Groen. 'Een derde hond liep er mee heen.'

Grootste verliezer in Sint-Niklaas is Vlaams Belang dat maar liefst 14,9 procentpunten achteruit boert tot 11,7 procent. Open VLD verliest 2,4 procentpunt en strandt op 7,2 procent.

In Aalst stevent de N-VA zoals verwacht af op een monsterscore van 31,2 procent. Vooral het Vlaams Belang is in Aalst het grootste slachtoffer en tuimelt bijna 12 procentpunten naar omlaag. Het Belang is met 10,9 procent is niet langer de grootste partij, maar wordt nu pas vijfde in de rij.

N-VA-lijsttrekker Cristoph D'Haese spreekt van 'een historische overwinning' en weet dat de leiding voor de bestuursformatie bij zijn partij terechtkomt.

De huidige Aalsterse traditionele tripartite, onder leiding van burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), krijgt nu de rekening voor jaren van gekrakeel. CD&V eindigt als tweede partij op 17,3 procent, de SP.A verliest 2,8 procentpunt en eindigt op 16,4 procent.

Rond de uitslag rezen evenwel enkele twijfels. De kiescommissie had zelfs een hertelling bevolen in de Faluintjes. Bij de voorkeurstemmen zou Uyttersprot 200 stemmen minder halen dan N-VA-lijstrekker D'Haese.

Uittredend burgemeester Uyttersprot kan ondanks een persoonlijke goede score, de ontgoocheling niet verbijten. Zij stelt te zijn afgestraft wegens de eindeloze discussies in de gemeenteraad. 'Ik ben ontgoocheld dat keihard werken niet loont. We hadden ingezet met CD&V op verandering, maar die veranderingen blijken voor de Aalstenaar jammer genoeg niet snel genoeg te gaan.'

Open VLD-boegbeeld Jean-Jacques De Gucht kan niet verrassen en verliest 1,2 procentpunten om te eindigen als derde partij op 17,3 procent. Bij Open VLD mag men niet vergeten dat deze partij opnieuw samen naar de verkiezingen trok met splinterpartij Blauw.

Groen stijgt 1,2 procentpunt en komt uit op 5,9 procent. PVDA+ boekt een winst van 0,5 procentpunt tot 1,2 procent.

In Dendermonde blijft huidig burgemeester Piet Buyse stevig in het zadel. Zijn partij haalt 41 procent van de stemmen. De N-VA van Marius Meremans wordt tweede partij met 21,6 procent van de stemmen.

SP.A verliest fors en valt 7,9 procentpunten terug tot 12,3 procent. Vlaams Belang is grootste verliezer (-10,2 procentpunten) en strandt op 8,8 procent.

In Evergem wipt de N-VA (33,6 procent) over de CD&V van Joke Schauvliege die strandt op 27,6 procent met 20 van de 30 stembureaus geteld. Vooral SP.A (-8,4%), Open VLD (-8%) en Vlaams Belang (-7%) zijn de grootste slachtoffers van het succes van de N-VA in Evergem. Groen wint dan weer 0,8 procentpunt en groeit tot 9,5 procent.

Brakel is de heimat van de familie De Croo en dat is te merken. De Open VLD gaat er nog 0,5 procentpunt op vooruit en staat voorlopig op 42 procent. CD&V blijft tweede partij met 22,9 procent van de stemmen. Daarna volgt de N-VA met 15,1 procent. Vlaams Belang verliest 4 procentpunten tot 4,9 procent van de stemmen.

Open VLD -voorzitter Alexander De Croo wordt burgemeester in Brakel en ondertussen werd verzekerd dat de huidige bestuurscoalitie met Open VLD en SP.A wordt verdergezet.

In Lokeren koesterde zetelend burgemeester Filip Antheunis de hoop om de sleutels van de stad ook de volgende zes jaar in het kamp van Open VLD te houden. Met 37 procent van de stemmen is dat aardig gelukt.

CD&V en N-VA lagen een hele dag nek-aan-nek naast elkaar. Uiteindelijk won CD&V het pleit met 19,4 procent van de kiezers. N_VA strandt op 18,3 procent. SP.A/Groen tekent een quasi status quo op van 16,8 procent. Vooral Vlaams Belang krijgt grote tikken en verliest meer dan 12 procent.

In Aalter haalt de kartellijst CD&V/N-VA van Defensieminister Pieter De Crem een monsterscore van 64,6 procent. Het Aalterse gemeentehuis blijft meer dan ooit 'Het Cremlin'. Groen is tweede partij met 20,7 procent gevolgd door Open VLD met 9,2 procent.

Eeklo: Zes jaar geleden won Koen Loete (CD&V) hier overtuigend de verkiezingen. Ook nu lijkt Loete de klus te klaren met 31.3%. N-VA breekt door als tweede partij in Eeklo met 19.6 procent.

Open VLD heeft het vertrek van de populaire Luc Vandevelde duidelijk niet verteerd en wordt zwaar afgestraft. Open VLD koerst 10,1 procentpunten achteruit en blijft voorlopig steken op 9,8 procent.

De partijen gingen zondagavond nog aan de slag om een coalitie te vormen. CD&V gaat samen met SP.A en Open VLD. NV-A wordt buitenspel gezet, Koen Loete zal burgemeester blijven.

Net als in Brakel houdt Open VLD van huidig burgervader Marnic De Meulemeester in Oudenaarde stand. De partij haalt er het ronde getal va 40 procent. De CD&V van Stefaan Vercamer moet het stellen met 23,1%.

Ondanks de jeudige leeftijd van de partij in Oudenaarde haalt de N-VA 13.1%. SP.A halveert in Oudenaarde tot ongeveer 10% procent.

Lovendegem kleurt nog steeds oranje. CD&V blijft grootste partij met 38,6 procent van de stemmen. Grote verliezer is Open VLD (-9,1%) met 15,9 procent. N-VA wordt ook hier tweede partij met 23,2 procent.

Ondanks een verlies van 7,6 procentpunten blijft CD&V in Waarschoot de grootste. Open VLD (-8,1%) volgt met 25,7 procent. SP.A Plus eindigt derde met 17,8 procent. WGB/N-VA wordt vierde partij met 15,3 procent. Daarna volgen Groen met 6,4 procent en verliezer Vlaams Belang (-4,4%) dat nog 4,3 procent overhoudt.

In Deinze haalt CD&V de overwinning binnen met 31.2%. Open VLD is er de tweede grootste partij met 19.4 procent.

Burgemeester Antoine Denert kwam in Kruibeke niet meer op met zijn eigen lijst, maar schaarde zich met zijn ploeg onder de vlag van N-VA. De N-VA gaat er in Kruibeke op vooruit en is grootste partij met 33,6 procent, goed voor negen zetels.

De CD&V volgt echter zeer dicht op de voeten met een resultaat van 31,3 procent, eveneens goed voor negen zetels. De stadslijst Samen Voor Kruibeke volgt op 23,1 procent (zes zetels).

Blijkbaar zou er nu een akkoord bestaan tussen de CD&V en Samen Voor Kruibeke om een deelname aan het bestuur met huidig N-VA-burgemeester Antoine Denert te weigeren. Samen hebben de CD&V en Samen voor Kruibeke (coalitielijst SP.A, Open VLD en Groen) 15 zetels. Zij schuiven Groen-politicus Jos Stassen naar voor als nieuwe burgemeester.

Denert spreekt er schande van en vindt dit 'een kaakslag voor de democratie.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S