Johan Bruyneel 'in onderling overleg' weg bij RadioShack

Johan Bruyneel 'in onderling overleg' weg bij RadioShack

Foto: BELGA

Johan Bruyneel is niet langer de manager van wielerteam RadioSchack-Nissan-Trek. Volgens een mededeling van het wielerteam gebeurde dit in onderling overleg. De positie van de ex-profrenner stond onder zware druk na de vrijgave van het USADA-rapport over de dopingzaak rond Lance Armstrong.

Op basis van getuigenissen van (ex-)renners besluit het USADA dat Bruyneel en Armstrong een dopingprogramma op poten zetten bij US Postal en Discovery Channel. Bruyneel zou doping gepromoot hebben, renners onder druk gezet hebben om doping te nemen en volgens sommigen zelf doping hebben toegediend.

Sereniteit en cohesie

'Op basis van alle verklaringen, beslisten beide partijen de samenwerking stop te zetten aangezien Johan Bruyneel het team niet langer op een afficiënte en degelijke manier kan leiden. Zijn vertrek was wenselijk om de sereniteit en de cohesie binnen de ploeg te bewaren', laat RadioShack weten.

'Het onderzoek van Usada slaat niet op de periode dat Bruyneel teammanager was van RadioShack. Bruyneel bewist zowel de geldigheid van de procedure tegen hem als alle aanklachten tegen zijn persoon.'

Na zijn carrière als profrenner werd Bruyneel in 1999 ploegleider bij US Postal, waar hij meteen een tandem vormde met Armstrong. De Amerikaan won in dat jaar zijn eerste Tour, daarna zouden nog zes eindzeges volgen telkens met Bruyneel als ploegleider (van 2005 tot 2007 bij Discovery).

Na een jaar Astana werd Bruyneel in 2009 manager van RadioShack, een ploeg die begin dit seizoen fuseerde met het Luxemburgse Leopard-Trek tot RadioSchack-Nissan-Trek. Het team heeft onder meer de broers Schleck en Fabian Cancellara in de rangen.
Bruyneel koos er in tegenstelling tot Armstrong voor om zich wel te verdedigen bij het USADA, die hoorzittingen moeten nog plaatsvinden.

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB liet al weten dat het de rol van Bruyneel in het USADA-rapport nauwgezet zal onderzoeken. Mogelijk zal hij zich voor de antidopingcommissie van de KBWB moeten verantwoorden, en bij een veroordeling riskeert hij een levenslange schorsing. De Internationale Wielerunie UCI spreekt zich ten laatste over 20 dagen uit over het rapport van het USADA.

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.