Kurt Van De Wouwer ‘wint’ Tour van 1999 (als alle dopingzondaars geschrapt worden)

Kurt Van De Wouwer ‘wint’ Tour van 1999 (als alle dopingzondaars geschrapt worden)

Kurt Van De Wouwer in 1999 Foto: Photonews

Wat gebeurt er als je uit de Touruitslagen alle namen schrapt van renners die met doping in verband worden gebracht? Dan wordt Kurt Van De Wouwer uit Herentals winnaar van de Tour van 1999.

Twee ritten in de Duitse Hofbrau Cup en de eindwinst in de Circuito Montañes in Spanje. Neen, echt klinkende namen staan er niet op het palmares van Kurt Van De Wouwer. Maar eigenlijk verdient de Herentalsenaar het predikaat ‘Belgisch winnaar van de Tour de France’.

In 1999 eindigde Van De Wouwer – hij reed toen voor Lotto – elfde in de Ronde van Frankrijk. Maar door de jaren heen zijn van alle renners die voor hem eindigden verhalen bekendgeraakt die hen in verband brengen met doping. Sinds vorige week kunnen we ook de naam van de winnaar van dat jaar, Lance Armstrong, definitief schrappen. Daardoor ‘wint’ Kurt Van De Wouwer de Tour van 1999 en treedt hij toe tot het pantheon van allergrootste wielerhelden.

Uitzonderlijke atleet

‘Ik voel me alleszins geen Tourwinnaar’, reageert Van De Wouwer, 41 intussen, lachend. ‘Ik word er nu wel vaak over aangesproken. Mensen vragen me of ik nu niet gefrustreerd ben, maar dat ben ik niet. Mijn carrière is voorbij, het verleden is het verleden. Het is compleet zinloos om alle uitslagen uit de wielergeschiedenis te herbekijken. En lang niet iedereen uit de top tien van toen is ooit echt betrapt op doping, natuurlijk.’

Toch zou Van De Wouwer waarschijnlijk (veel) hoger ­geëindigd zijn als niet al zijn concurrenten toen aan het verboden spul hadden gezeten. ‘Of ik me nu bestolen voel? Ik zou zeker een grotere naam geweest zijn in het wielrennen’, zegt hij. ‘Ik zou ook meer geld verdiend hebben. Maar ik heb vrede met hoe het destijds is gelopen. Ik denk trouwens dat de echte toppers toen met ongeveer dezelfde wapens streden. Lance Armstrong was een uitzonderlijke atleet, hij werd gedreven door een enorme eerzucht en hij was in die zin toch een echte kampioen. Dat meedogenloze had ik minder, ik was iets te snel tevreden. Qua talent kan ik me zeker niet naast die absolute toppers van toen zetten.’

Van De Wouwer zelf is nooit genoemd in dopingzaken. ‘Er werd in die tijd veel over doping gesproken. Ik heb het nooit willen gebruiken. Daar heb ik zelf voor gekozen’, zegt hij. ‘Dat is zoals wanneer je uitgaat: je kiest er altijd zelf voor of je aan drank en drugs begint.’

Nooit vrienden geweest

Uit het rapport over Lance Armstrong blijkt nochtans hoe in die tijd jonge renners regelrecht gedwongen werden om mee te stappen in het dopingsysteem van de ploeg. ‘Dat heeft me ook het meest geschokt aan het rapport, want voor de rest stond er weinig verrassends in’, zegt Van De Wouwer. ‘Mijn respect voor Armstrong is er toch wel door aangetast. Al ben ik eigenlijk nooit een grote fan geweest. Het was me allemaal te computergestuurd, te gesofisticeerd. Ik heb hem wel af en toe gesproken in het peloton, maar vrienden zijn we nooit geweest. En zo’n geel Livestrongbandje? Dat heb ik nooit gehad.’ (lacht)

Van De Wouwer zit nog altijd in het wielrennen. Hij is ploegleider bij de beloftenkern van Lotto-Belisol. ‘Ik ben er echt van overtuigd dat het wielrennen veranderd is’, zegt hij. ‘Die jonge gasten van vandaag kijken helemaal anders tegen doping aan, daar heeft die stortvloed aan negatieve verhalen de afgelopen jaren waarschijnlijk wel voor gezorgd.’

Zou Van De Wouwer dan liever nú, in deze ‘properdere’ tijden, wielrenner zijn geweest dan tijdens de hoogdagen van de doping? ‘Ik zou inderdaad liever nu renner zijn dan toen’, zegt hij. ‘Jonge Belgen van nu die talent hebben, zoals Thomas De Gendt, kunnen doorgroeien en echt meedoen met de wereldtop. Dat is een goed teken. Al moet ik zeggen dat De Gendt veel beter is dan ik ooit ben geweest.’ (lacht)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.