Her en der problemen met stemcomputers in Limburg

Lanaken moet manueel hertellen

Hasselt -

Limburg bleef niet gespaard van problemen met de stemcomputers. In Lanaken moesten ze zelfs manueel hertellen.

In Lanaken liep het elektronisch stemmen in bureau 13 helemaal mis. Terwijl alle stemmen in rekening werden gebracht, verdwenen de resultaten van dat kiesbureau. ‘Even probeerden we het euvel nog technisch op te lossen’, zegt communicatieverantwoordelijke Wilfried Geraerts. ‘Het leek erop dat dit zou lukken, maar uiteindelijk konden de stemmen toch niet gerecupereerd worden.’

De gevolgen waren desastreus voor de bijzitters. ‘Er zit niets anders op dan over te gaan op een manuele hertelling van de stemresultaten van dit bureau.’

Er waren ook problemen in het cultureel centrum van Maasmechelen in Eisden-Tuinwijk. Daar gaven bij het openen van de stembusgang in bureau 11 onmiddellijk twee van de vijf computers forfait. Gevolg: kiezers moesten aanschuiven in lange rijen en rekening houden met wachttijden van drie kwartier.

In Noord-Limburg waren er eveneens problemen met de computers. Onder meer in Lommel Kattenbos werkte een scanner niet goed en moesten de stemmen herteld worden. In Balendijk kon een bureau pas om 11 uur openen omdat de computers niet wilden opstarten. In Linde- Peer zorgden computerproblemen eveneens voor een latere opstart. Dat was om 9 uur.

Het stembureau van de Banneuxwijk in Hasselt lag enkele uren plat en ook in de deelgemeenten Runkst en Godsheide waren er bij de opstart kortstondig enkele onderbrekingen. In Genk kampten twee bureaus met noemenswaardige problemen. In een kiesbureau waren de usb-sticks defect en moest een nieuwe lading worden aangeleverd. Dat leidde tot een vertraging van een uur.

In Zutendaal was er een probleem met de opstart van een stemcomputer in stembureau 3. Ook elders haperden computers, zij het met vertragingen van niet langer dan een kwartier.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio