Armstrong riskeert claims voor minstens 6,5 miljoen euro

Armstrong riskeert claims voor minstens 6,5 miljoen euro

Lance Armstrong in 2008 met Johan Bruyneel op Tenerife. De Amerikaan ziet straks mogelijk zijn bankrekening geplunderd worden. Foto: afp

De megadopingzaak kost Lance Armstrong niet enkel zijn imago, hij riskeert nog minstens twee financiële claims die samen hoger kunnen oplopen dan 6,5 miljoeneuro. Het verzekeringsbedrijf SCA Promotions overweegt juridische stappen. Net als de Britse krant ‘The Sunday Times'. Dat zijn twee firma's die destijds processen verloren van de Amerikaan.

Lance Armstrong is niet enkel door het Usada-dopingrapport ontmaskerd, hij riskeert daarbovenop een premie van 7,5 miljoen Amerikaanse dollar plus interest vanaf 2006 (5,79 miljoeneuro) te moeten terugbetalen aan de Texaanse verzekeringsmaatschappij SCA Promotions. De Amerikaan probeerde samen met zijn werkgever US Postal Service munt te slaan uit zijn Tourzeges die bij nog moest behalen. Zo sloot de eigenaar achter de ploeg US Postal Service (Tailwind Sports, uit zijn thuisstad Austin) na Armstrongs tweede Tourzege in 2001 een deal af met verzekeringsmaatschappij SCA Promotions. Voor een premie van 420.000dollar (324.000euro) zou de verzekeraar 4,5miljoendollar (3,47miljoeneuro) uitbetalen als hij de Tour won van 2001 tot 2003. Indien hij het record van zes Tourzeges brak, kwam daar in 2004 nog een bonus van 5 miljoen dollar (3,86 miljoeneuro) bij.

Nadat acht jaar geleden het boek ‘LA Confidentiel' verscheen van de Fransman Pierre Ballester en de Ier David Walsh sloot SCA Promotions prompt de geldkraan af. In dat boek werd de Amerikaan al door enkele van de getuigen van het Usada-rapport beschuldigd van dopinggebruik.

Lance Armstrong sleurde SCA Promotions in Dallas voor de rechtbank. Daar verklaarde hij zes jaar geleden onder eed dat hij nooit verboden prestatiebevorderende producten had gebruikt. De rechter veroordeelde SCA Promotions en het verzekeringsbedrijf stortte 7,5 miljoendollar (5miljoendollar bonus, inclusief 2,5miljoen aan interesten en gerechtskosten) op Armstrongs rekening. Of alles samen in euro het bedrag van 5,79miljoen. Daarmee was het proces geklasseerd. Voor eeuwig en altijd, zo leek het.

Advocaat Jeffrey Tillotson liet afgelopen weekend in The New York Times een ander geluid horen. SCA Promotions is van plan om dat geld alsnog te recupereren. ‘Armstrong zei toen dat we uitschot waren. Hij vroeg zich af hoe we het aandurfden hem te bekritiseren. Ik denk dat er nu wel aanduidingen zijn dat hij niet voor eeuwig kan wegkomen. Of is iedereen in de wereld dan aan het liegen over Lance Armstrong?'

Volgens Timothy Herman, een van de advocaten die Armstrong al jaren inhuurt, is er geen sprake van dat dit dossier kan worden heropend. ‘SCA ging ermee akkoord dat de uitspraak nooit meer kon worden betwist. Nooit.' Een andere gerenommeerde Armstrong-advocaat, Mark Fabiani, merkte in The New York Times op dat drie voormalige ploegmaten van Armstrong onder eed al even tegenstrijdige getuigenissen aflegden tijdens het SCA-proces in vergelijking met die uit het Usada-rapport.

The Sunday Times

Er dreigt nog meer financieel onheil voor de meester-dopingzondaar Lance Armstrong. Zo overweegt ook The Sunday Times de Amerikaan voor de rechtbank te sleuren. De Britse krant van de groep Rupert Murdoch's News Corp werd – ook al – in 2004 veroordeeld nadat twee journalisten hem van dopinggebruik hadden beschuldigd. Het bedrag dat de mediagroep toen moest betalen, werd nooit genoemd, maar volgens geruchten die het persagentschap Reuters opving, zou het om 1miljoendollar (circa 772.000euro) gaan.

In Amerika werd de afgelopen dagen ook een lijntje uitgegooid dat het strafrechtelijk onderzoek naar fraude met overheidsgeld bij US Postal Service opnieuw kan worden heropend. Toen klasseerde procureur Birotte verrassend het dossier zonder gevolg.

‘Helemaal niet', meent Armstrongs verdediger Mark Fabiani. ‘Er is geen enkel stuk in het Usada-rapport dat het gerecht niet heeft.'

Het is vooral belangrijk hoe de Internationale Wielerunie (UCI) met het dopingrapport omgaat. Indien het – voorlopig in alle talen zwijgende - hoofdkwartier van het internationale wielrennen beslist dat Armstrong zijn zeven Tourzeges verliest, is het hek van de dam. Dan dreigt de Texaan ook financieel dé grote verliezer te worden in het grootste dopingschandaal uit de geschiedenis van het wielrennen.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.