Niels Albert: ‘De miserie begint al'

Niels Albert: ‘De miserie begint al'

Foto: ISOSPORT/Claessen

RONSE - Wereldkampioen Niels Albert heeft de eerste manche van de Bpost Bank Trofee op zijn naam geschreven. Hij telde op de Hotond in Ronse vier seconden voorsprong op Kevin Pauwels, die door het spel van de bonificaties wel de eerste leider wordt.

Sven Nys eindigde als derde, maar de Belgische kampioen zat vooral met de incidentrijke start in zijn maag. Het is voor de topcrossen al een tijdje de gewoonte dat de start wordt gegeven met een groen licht. Normaal floept het groen, na een reeks opeenvolgende rode signalen, aan na vijf seconden, deze keer was dat pas het geval na zeven seconden. Daardoor ging Klaas Vantornout vroeger van start.

‘Vanaf dit jaar kan de computer de tijd kiezen van één tot zeven seconden. Vandaar de verwarring', zei UCI-commissaris Guy Dobbelaere achteraf. ‘Ik ga voorstellen om de wachttijd voor de volgende wedstrijden te beperken tot vier seconden.'

‘Zeven seconden wachten leek wel een eeuwigheid', sakkerde Sven Nys. ‘Ik bleef staan tot ik het groen zag, maar omdat Klaas Vantornout toen al was vertrokken en anderen niet wisten wat te doen, ontstond er chaos. Ik had eigenlijk beter blijven staan. Dan had men de start opnieuw moeten geven. Nu verloor ik meteen twintig seconden en dat bleek uiteindelijk te veel om op dit parcours nog naar de leiding te kunnen springen.'

Efficiënter

Niels Albert voerde na een drietal ronden de forcing en enkel Kevin Pauwels kon aanhaken. Voordien had de leerling van Mario De Clercq in de tweede ronde wel een bonificatiespurt gewonnen en sprokkelde zodoende nuttige seconden voor het klassement. Even voorbij halfkoers versnelde Albert en soleerde naar de zege.

‘De miserie begint al', zuchtte Niels Albert. ‘Eerst Pauwels, dan ik, en dan weer Pauwels. De leider is hier in vijf minuten enkele keren van naam veranderd. Op zich vind ik dit tijdsklassement niet mis, maar het zou toch allemaal iets efficiënter mogen', stelde Albert.

Was het verschil tussen Albert en Pauwels nu vier seconden of vijf seconden? UCI-commissaris Guy Dobbelaere bracht duidelijkheid. ‘Het verschil tussen het achterwiel van Albert en het voorwiel van Pauwels bedroeg 3”93, afgerond naar boven betekent dat vier seconden. Het verschil tussen de transponders, een chip die op de rug van de renners hangt, was vijf seconden, maar dat wordt voor het klassement niet in rekening gebracht.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.