Youro Casier (SP.A) burgemeester

WERVIK -

Youro Casier (SP.A) is de nieuwe burgemeester van Wervik. Hij haalde 2.170 voorkeurstemmen, fors meer dan CD&V-lijsttrekker Bercy Slegers.

De volgende legislatuur wordt Wervik bestuurd door een nieuwe coalitie. Hoewel CD&V met zijn 27,2 procent zo goed als evenveel stemmen haalde als zes jaar geleden, besloot SP.A in overleg te gaan met N-VA en Open VLD. SP.A behaalde in 2006 29,05 procent van de stemmen en zakt hiermee een kleine 3 procent, goed voor acht zetels in de gemeenteraad. N-VA behaalde 17,8 procent van de stemmen, goed voor vijf zetels.

Zonder CD&V

SP.A koos ervoor om niet opnieuw te besturen met CD&V. Hoewel de socialistische partij en N-VA samen over dertien zetels beschikken, hebben ze ook Open VLD in de coalitie opgenomen. Open VLD, nieuw in Wervik, beschikt meteen over drie zetels in de gemeenteraad. Volgens N-VA lijsttrekker Belinda Beauprez is het niet onverstandig om met drie partijen te besturen. ‘Soms kom je beter overeen met drie partijen dan met twee’, stelt ze. ‘Open VLD heeft goed gescoord en we zijn allemaal tevreden dat de liberale partij mee in de coalitie stapt.’

Zeker is dat SP.A-lijsttrekker Youro Casier partijgenoot Johnny Goos opvolgt als burgemeester. Bercy Slegers (CD&V), die ook op de burgemeesterssjerp hoopte, wordt met haar acht zetels in de hoek van de oppositie geduwd. Vorige week ging SP.A in de aanval tegen CD&V en het gonsde van de geruchten over een voorakkoord tussen SP.A en N-VA. Na de verkiezingsuitslag lukte het volgens Slegers niet om met CD&V contact te leggen met de andere partijen. Zowel SP.A als N-VA ontkennen een voorakkoord en zeggen met alle partijen te hebben overlegd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio