Coalitie met ‘vijand’ CD&V valt in slechte aarde

Peter Roose bindt burgemeesterssjerp om

Peter Roose bindt burgemeesterssjerp om

Peter Roose werd in café Excelsior onthaald op applaus, maar ook op woede. Foto: mma

Veurne -

Peter Roose wordt de eerste socialistische burgemeester van Veurne. Zijn coalitie met de CD&V van ‘verliezer’ Jan Verfaillie maakte veel partijleden woedend.

VeurnePlus, de socialistische lijst van Peter Roose (1.884 voorkeurstemmen), behaalt zeven zetels. Dat zijn er evenveel als de lijst van burgemeester Jan Verfaillie (CD&V), die zijn voorkeurstemmen gehalveerd zag. Hij raakte zijn burgemeesterssjerp kwijt.

De N-VA noemt zichzelf de grote winnaar met zes zetels. De liberalen van VIA blijven steken op één zetel.

VeurnePlus onderhandelde meteen na de bekendmaking van de resultaten met de CD&V van Jan Verfaillie.

De onderhandelingen duurden lang. Uiteindelijk werd een coalitie gesmeed: Jan Verfaillie zet een stap opzij, Peter Roose wordt de eerste socialistische burgemeester van Veurne.

Woede

Peter Roose had het over een historische dag. Roose werd in café Excelsior op de Grote Markt echter niet alleen op handgeklap en tranen van vreugde onthaald. Veel aanhangers liepen woedend weg omwille van de coalitie met de vijand. Sommigen feliciteerden hem smalend met de ‘verandering’. ‘Tijd voor verandering’ was de slogan van VeurnePlus.

‘Als je verandering belooft ga je niet met CD&V in zee. Dan doe je dat toch met N-VA’, aldus de tegenstanders. Peter Roose beloofde dat ze hem daar over zes jaar mogen op afrekenen.

‘We wilden niet kiezen voor het avontuur’, aldus Roose. ‘Het is vijf voor twaalf in Veurne. Er zijn aanslepende dossiers waar we met CD&V op dezelfde lijn zitten, zoals het sportpark en de dorpskernvernieuwing. Die dossiers willen we afwerken op basis van onze gezamenlijke ervaring.’

‘De verandering is er’, zei Roose. ‘Er is een nieuwe burgemeester met een nieuwe stijl, een stijl van meer openheid en overleg met de bevolking. Waarom we niet met N-VA onderhandelden? CD&V is de sterkste partner. Dit was een unieke kans voor ons na 30 jaar oppositie. Ik ben blij dat de inwoners van Veurne mij als burgemeester willen. Het is ongelofelijk. Het is de bekroning van een harde campagne. Laten we er nu van genieten.’

Uittredend burgemeester Jan Verfaillie was niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio