N-VA is de grote winnaar van de verkiezingen

Joeri De Maertelaere nieuwe burgemeester

Joeri De Maertelaere nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) en huidig burgemeester Erik De Wispelaere (CD&V) rondden de onderhandelingen gisterenavond nog af. Foto: ivh

Evergem -

De 37-jarige Ertveldse jurist Joeri De Maertelaere (N-VA) volgt vanaf 1 januari 2013 Erik De Wispelaere (CD&V) op als burgemeester. N-VA onderhandelde niet met andere partijen voor de vorming van een coalitie, maar koos prompt voor CD&V.

Als respectievelijk eerste schepen en burgemeester waren De Maertelaere en De Wispelaere de jongste zes jaar de figuurlijke zwaargewichten van het gemeentebestuur. De volgende zes jaar draaien hun rollen om. 'Het was evident dat we eerst onderling overlegden over de vorming van een coalitie’, vindt De Maertelaere. Zijn partij en SP.A zijn de enige winnaars van de stembusslag. N-VA gaat van nul naar twaalf zetels en SP.A stijgt van één naar drie zetels. Alle andere partijen moeten het met minder zetels stellen. Open Vld is met nog slechts twee zetels de grote verliezer. Vlaams Belang verliest drie zetels. Groen behoudt twee verkozenen, maar behaalt meer stemmen.

‘N-VA had een goede lijst met bekwame kandidaten, maar ik verwachtte niet dat we meer zetels zouden hebben dan CD&V. Ik ben uiteraard zeer tevreden met het resultaat. Onze groep rekende op 25 procent van de stemmen. Dat was goed geweest voor acht zetels. Met twaalf verkozenen worden onze stoutste verwachtingen overtroffen. In het nieuwe bestuur zal N-VA zwaarder wegen dan in de vorige coalitie met CD&V/N-VA en PVG-SP.A. Onze elf nieuwe raadsleden kunnen zeker voor de beloofde verandering zorgen’, betoogde De Maertelaere.

‘Ik ben ontgoocheld over het resultaat’, gaf De Wispelaere toe. ‘Maar het is echter positief dat onze partij kan blijven besturen en dat ik meer voorkeurstemmen behaalde dan in 2006. Voor onze groep is de uitslag ontgoochelend. We hebben ons nochtans niets te verwijten. CD&V had een lijst met ervaren politici en nieuwkomers. Het verlies is wellicht te wijten aan de grote instroom van stedelingen. Evergem is geen plattelandsgmeente meer. Bovendien speelt het nationaal effect van N-VA ook in onze gemeente sterk mee’, stelde De Wispelaere vast.

Het wegvallen van de onafhankelijk geworden ex-Open VLD'ers Patricia De Waele en Eric Collier is voor Open Vld de hoofdoorzaak voor het verlies van vier zetels. Ook de andere kleinere partijen SP.A en Groen hadden te weinig verkozenen om met N-VA of CD&V een stevige coalitie te vormen. Die twee partijen vormen met 22 van de 31 zetels een grote meerderheid. De coalitiepartners beslisten dat NV-A ook de OCMW-voorzitter mag leveren en nog 3,5 schepenen krijgt. CD&V moet zich tevreden stellen met 4,5 schepenen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio