Nieuwe coalitie CD&V+ met Groen-SP.A en Open VLD

Koen Loete blijft op de troon zitten

Koen Loete blijft  op de troon zitten

Koen Loete (CD&V+) blijft burgemeester van Eeklo. Foto: © Michel Wijne

Eeklo -

Koen Loete blijft met 2.181 voorkeurstemmen de absolute stemmenkampioen in Eeklo. Zo blijft hij ook de komende zes jaar burgemeester, maar wel in een verruimde coalitie met Open VLD en Groen-SP.A. Uitdagers N-VA en SMS behaalden zes en vier zetels.

De politieke kaarten in Eeklo werden door de stembusslag wat geschud, maar de grote uitdagers van CD&V+, namelijk de N-VA van Michel De Sutter en SMS van Marc Windey, scoorden samen onvoldoende om Loete van de troon te stoten. De burgemeester blijft de grootste stemmentrekker en heeft met 2.181 voorkeurstemmen bijna evenveel stemmen als de vijf andere lijsttrekkers samen.

Het positieve ‘Fier op Eeklo'-verhaal is bij de Eeklose kiezer dus toch wel in goede aarde gevallen, al levert CD&V+ twee zetels in. De grote winnaar in zetelaantal is de N-VA van Michel De Sutter die van één naar zes zetels gaat. SMS van Marc Windey strandt op vier zetels, maar het is wel opmerkelijk dat lijstduwer Luc Vandevelde daar zestig stemmen beter scoort dan de kopman. Het kartel Groen-SP.A behaalt vier zetels (dat is een gelijke stand met de huidige 2 + 2 zetels van SP.A en Groen), maar Groen pikt wel drie van die vier zetels in, zodat voor SP.A enkel Freddy Depuydt in de gemeenteraad blijft. Ook Open VLD deelt in de klappen en zakt van vijf naar twee zetels. Vlaams Belang valt terug van drie naar één zetel.

Er werd gisterenmiddag blijkbaar snel gehandeld, want gisterenavond kon burgemeester Loete de nieuwe coalitie voor de komende zes jaar aankondigen in Eethuis De Raedt op de Markt. CD&V+ vormt een nieuwe coalitie met de huidige partner SP.A, diens kartelpartner Groen en met Open VLD.

Hoe het nieuwe schepencollege er zal uitzien, staat nog niet volledig vast, want de schepen van Groen moet nog worden aangeduid. Voor SP.A zal Depuydt dus aanblijven. Ook bij CD&V blijven, naast burgemeester Koen Loete, de huidige schepenen aan boord: Dirk Van de Velde, Rita De Coninck, Ann Van Den Driessche en Danny Smessaert. Odette Van Hamme wordt voorzitster van de gemeenteraad. Voor Open VLD komt Christophe De Waele in het schepencollege, wellicht op zijn vertrouwde post van zes jaar geleden: openbare werken.

De nieuwe coalitie heeft 16 van de 27 zetels. ‘Dit is een positief ingestelde coalitie die het goed meent met onze stad en waarmee we een opbouwend bestuur kunnen vormen’, aldus een gelukkige burgemeester.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio