Maarten De Veuster onttroont schoonvader

Schoten -

Maarten De Veuster (N-VA) heeft een verrassend grote verkiezingsoverwinning geboekt op zijn schoonvader Harrie Hendrickx (CD&V) en onttroont die straks wellicht als burgemeester. In zetels uitgedrukt wordt N-VA (14) bijna dubbel zo groot dan haar voormalige kartelpartner, dat maar acht zetels overhoudt. In percentages uitgedrukt zorgt de afdeling Schoten voor één van de allerbeste N-VA-resultaten in heel Vlaanderen: 37,8%. In de provincie Antwerpen doen alleen nationale boegbeelden als Jan Jambon in Brasschaat en Kris Van Dijck in Dessel beter. N-VA Schoten was zelfs even dicht bij een absolute meerderheid.

Een coalitie tussen de twee voormalige kartelpartners N-VA en CD&V lijkt voor de hand te liggen. Ze hebben samen een ruime meerderheid van 22 op 31 zetels.

Het Vlaams Belang, dat mede door Marie-Rose Morel in 2006 voor een recordscore van 34,7% had gezorgd, houdt daarvan nog slechts goed een derde over. Naast N-VA is Groen de enige andere winnaar in Schoten. De partij van Eric De Swaef rijft twee zetels binnen. SP.A (-1) houdt slechts twee zetels over, maar vooral voor Open VLD (-2) is de schade heel groot. Het ziet er naar uit dat Paul Valkeniers, broer van VB-voorzitter Bruno Valkeniers, de enig overblijvende verkozene zal zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio