Open VLD behaalt net geen volstrekte meerderheid

Alexander De Croo volgt vader op als burgemeester

Alexander De Croo volgt vader op als burgemeester

De fans zwaaien Herman De Croo innig uit, zoon Alexander volgt hem op. Foto: edp

Brakel -

Twintig stemmen heeft de Open VLD van Alexander De Croo tekort voor een volstrekte meerderheid. De paarse coalitie zet haar beleid de volgende zes jaar voort. Zo duwen ze de CD&V voor de derde opeenvolgende legislatuur in de oppositie.

Als in een dynastie van vader op zoon neemt Alexander De Croo (Open VLD) de burgemeesterssjerp van zijn vader Herman (Open VLD) over. ‘We behalen 11 van de 23 zetels en zijn – op N-VA na – de enige partij die geen zetel verliest’, zegt een meer dan tevreden Open VLD-voorzitter.

‘We hebben amper twintig stemmen te kort voor de volstrekte meerderheid. Als burgemeester van Brakel zal ik me zeker anders moeten organiseren. De bedoeling is alvast dat ik veel tijd in Brakel zal doorbrengen. Best te combineren met een mandaat als voorzitter van Open VLD-nationaal. Ik zie dat andere voorzitters hun functie combineren met een burgemeesterschap van een metropool. Omdat het de eerste keer was dat ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst stond, was het wel afwachten hoe de kiezer zou reageren. Ik merkte tijdens de campagne wel dat ik geobserveerd werd. Maar met 2.200 voorkeurstemmen ben ik heel tevreden.’ Dat zijn er zelfs vijfhonderd meer dan vader Herman De Croo. Zoon en vader zijn nog steeds nummer één en twee van de partij.

Wachten op coalitie

De vorming van de coalitie liet gisteren lang op zich wachten. Zo lang zelfs dat Alexander in zijn eigen thuisbasis zijn kiezers niet onmiddellijk kon begroeten omwille van het voorzittersdebat op Eén.

De CD&V van Noël Morreels die een zetel verliest heeft geen coalitie met N-VA en SP.A weten te smeden om zo de De Croo's aan de kant te schuiven en uit de oppositie te klimmen.

De frustratie was gisteren dan ook groot. Dat de vorming van de paarse coalitie ook niet gemakkelijk was, lag aan het feit dat de SP.A van lijsttrekker Hedwin De Clercq geprobeerd heeft om de burgemeester te leveren. Blijkbaar waren binnen de partij twee stromingen, waarbij uiteindelijk gekozen werd voor twee schepenambten. De Clercq behaalde amper een derde van de voorkeurstemmen van Alexander De Croo.

Wel was er vreugde in het kamp van de N-VA van Jan Haegeman. Zij veroverde vanuit het niets drie zetels. Onverhoopt, want in een ver verleden wist de VU van lijstduwer Lieven Bauwens steevast maar één zetel binnen te halen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio