CD&V en N-VA behalen beide veertien zetels

Van de Vijver verslaat Stevenheydens met verve

De CD&V-militanten volgen de uitslagen met spanning. Zij blijft de grootste partij, maar toch is de sfeer niet uitgelaten. Foto: pvl

Beveren -

CD&V en N-VA, de vroegere kartelpartners die elkaar intussen rauw lusten, halen beide 14 zetels, maar CD&V blijft de grootste partij en is aan zet. Het duel Stevenheydens-Van de Vijver werd overtuigend gewonnen door de huidige burgemeester.

De strijd is gestreden in Beveren. CD&V is de grootste partij met iets meer dan 37 procent en N-VA klokt af met 35,3 procent.

Beide partijen halen hiermee 14 zetels.

De bikkelharde strijd tussen kopstukken Marc Van de Vijver (CD&V) en Bruno Stevenheydens (N-VA) is met ruim verschil gewonnen door Van De Vijver met 6.052 stemmen tegen 4.199.

‘Zaterdagavond zou ik getekend hebben voor negen zetels’, zegt N-VA-voorzitter Jens Dewael. ‘Het resultaat van vandaag overtreft onze stoutste verwachtingen. We halen evenveel zetels als de zittende burgemeester en dat is een schitterend resultaat.’

Of dit goede resultaat uitzicht geeft op besturen is nog maar de vraag. Groen/SP.A haalt 12 procent en vier zetels en is daarmee een gegeerde partij voor zowel CD&V als voor N-VA, maar lijsttrekker Kristien Hulstaert heeft meermaals laten weten dat de figuur Bruno Stevenheydens gezien zijn verleden bij een racistische partij onbespreekbaar is voor hen.

‘Wij zijn ontzettend blij met onze verkiezingsuitslag’, zegt Hulstaert. ‘Wij worden met deze uitslag de derde grootste fractie in de nieuwe Beverse gemeenteraad. Wij nemen nu even de tijd om de resultaten te bestuderen en te zien wat op basis van deze uitslag mogelijk is in Beveren. Het is niet aan ons om in de komende dagen een initiatief te nemen om de gesprekken over een nieuwe bestuursmeerderheid op te starten. Maar wij verwelkomen uiteraard elke uitnodiging om werk te maken van een nieuw verhaal voor Beveren. Wij zullen de komende weken de afweging maken op welke manier en met welke partners we onze voorstellen voor een groener, socialer en beter bestuurd Beveren het best kunnen realiseren. Let op’, beklemtoont Hulstaert.

‘Wij hebben niets tegen N-VA, maar Stevenheydens blijft voor ons een onoverkomelijke drempel.’

Huidig burgemeester Marc Van de Vijver is blij met de uitslag en laat de resultaten even bezinken.

‘Morgen (vandaag, nvdr.) zijn wij als grootste partij aan zet en zullen wij onze houding bepalen. Ik ben in elk geval fier dat de kiezer de harde inspanningen van de afgelopen beleidsperiode naar waarde heeft geschat.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio