Oppositie haalt sterk uit met acht zetels

Open VLD blijft overeind, De Caluwé wellicht nieuwe burgemeester

Moerbeke-Waas -

Open VLD haalt, na 165 jaar liberaal bestuur, opnieuw nipt de meerderheid in Moerbeke met negen zetels. De drie oppositiepartijen zijn blij met hun behaalde resultaten.

‘Een zetel verliezen doet pijn, maar we zijn tevreden dat we opnieuw de meerderheid kunnen vormen’, vertelt lijsttrekker Robby De Caluwé, die hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester wordt. ‘Ik denk dat ons verlies het gevolg is van de nationale opmars van N-VA.’

De Caluwé had wel verwacht dat het blauwe bastion in Moerbeke overeind zou blijven. ‘Ik was er zelf vrij gerust in, onze partij heeft hard gewerkt. Nochtans hebben we een moeilijke periode achter de rug, maar ik denk dat we de crisis goed hebben aangepakt en dat de bevolking dat heeft gezien.’

Het is zo goed als zeker dat De Caluwé burgemeester wordt. ‘Die afspraak was op voorhand door ons bestuur gemaakt, dus ik neem aan dat die nog steeds geldt’, zegt de lijsttrekker.

Open VLD behoudt haar meerderheid, maar het blijft nipt met negen zetels. De vraag is dan ook of er nog een coalitie komt met een andere partij. ‘Dat zullen we bespreken. We hebben nu de tijd om contacten te leggen, maar het kan evengoed zijn dat er geen coalitie gevormd wordt’, zegt De Caluwé.

N-VA wint drie zetels. ‘Deels komt dat omdat we meesurfen op de nationale golf, maar ik denk dat ons programma de inwoners ook heeft aangesproken’, zegt lijsttrekker Christoph Clerc. N-VA is geen vragende partij om met Open VLD in de meerderheid te stappen.

Ook CD&V heeft drie zetels. De partij zegt geen neen tegen een eventuele samenwerking. ‘Maar dan wel onder voorwaarden’, aldus lijsttrekster Lut van de Vijver. Etienne Coppens, lijsttrekker van SP.A-Groen, is blij met de twee zetels.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio