Politieke zwaargewichten overwinnen in Wallonië

Politieke zwaargewichten overwinnen in Wallonië

Foto: BELGA

Federaal minister Paul Magnette verlaat de regering en wordt met een absolute meerderheid burgemeester van Charleroi. Ook premier Elio Di Rupo haalt in thuisstad Bergen een meerderheid van 56 procent als lijsttrekker voor de PS. In Bastogne overwint CDH-voorzitter Benoît Lutgen met 64 procent, Waals minister-president Rudy Demotte wordt (titelvoerend) burgemeester van Doornik.

De globale tendens aan de zuidelijke kant van de taalgrens is er een van grote stabiliteit en weinig verschuivingen. Een aantal grote favorieten loste de hoge verwachtingen in, terwijl de situatie in grote steden zoals Luik en Namen vooral op een consolidatie van de bestaande coalities lijkt af te stevenen. 

Grote favorieten lossen de verwachtingen in

Met 47,69 procent van de stemmen is het zeker dat Paul Magnette zich begin december uit de regering zal terugtrekken om burgemeester van Charleroi te worden. In een eerste reactie gaf Magnette al aan 'langer dan 2014' in Charleroi te blijven.

In Bergen blijft premier Elio Di Rupo titelvoerend burgemeester, met een ruime absolute meerderheid en 56 procent van de stemmen. MR is er de tweede partij, met 17,9 procent. Ook Di Rupo bedankte de kiezers en prees zich gelukkig met de thuisscore in een overwinningsspeech in Bergen.

Waals minister-president Rudy Demotte wordt (titelvoerdend) burgemeester van Doornik. Verrassend, want qua aantal voorkeursstemmen moet Demotte met 7.274 (!) stuks de duimen leggen voor MR-boegbeeld Marie-Christine Marghem, die een slordige 700 stemmen meer haalde. De PS blijft met 18 zetels de grootste partij in Doornik en kondigde ondertussen ook de vrij vanzelfsprekende coalitie met de MR aan. Paul-Olivier Delannois wordt waarnemend burgemeester. Demotte kondigde eerder al aan zijn ambt als minister-president niet af te breken.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen, de man die Joëlle Milquet vorig jaar opvolgde, bevestigde zijn populariteit in Bastenaken (Luxemburg) met een verpletterende meerderheid van 64 procent. Lutgen verzekerde in een reactie aan de RTBF dat hij 'de bewoners van Bastenaken absoluut garandeert zijn ambt als burgemeester voor honderd procent uit te oefenen, als dat hem wordt gevraagd. Deze stad heeft nood aan verandering.'

De lijst DR Plus (CDH-MR) van Waals minister Carlo Di Antonio haalt veertien van de 25 zetels in Dour, Henegouwen. Ook voormalig Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux streek de overwinning op zijn mouw: hij blijft burgemeester van Amay, met een meerderheid van 54 procent. Een ontgoocheling voor de PS, die op de terugkeer van Robert Collignon in Amay rekende om er opnieuw de macht in handen te krijgen.

De andere grote steden

In Luik blijft het politieke landschap de komende zes jaar ongewijzigd. De PS bestendigt er zich met 35,40 procent, MR verliest er vijf procent. Ecolo haalt 14,20 procent, CDH klokt af op 13,60 procent. Die resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen - liberaal stemmenkanon Didier Reynders verhuisde naar Brussel om er de lijst te duwen, PS-burgemeester Willy Demeyer kon opgelucht ademhalen. 

Burgemeester Willy Demeyer blijft op het Luikse stadhuis en kondigde zondag in een persconferentie samen met eerste schepen Michel Firket (CDH) aan dat de samenwerking tussen de beide partijen (die al sinds 1989 bestaat) zal worden verdergezet. 

Opvallend is ook de score van de PTB, de Franstalige tegenhanger van de PVDA, in het Luikse. In Seraing wint de partij vijf zetels, waardoor ze de tweede grootste partij wordt.

In Namen gaat de overwinning met 31,81 procent naar de CDH van de huidige burgemeester Maxime Prévot. Die laatste werd er uitgedaagd door Waals minister Eliane Tillieux (PS). De huidige tripartite van christendemocraten, groenen en liberalen in Namen wint het daarmee tegen alle verwachtingen in van de socialistische partij, die ook de komende zes jaar oppositie lijkt te moeten voeren.

In Aarlen wordt Vincent Magnus (CDH) de nieuwe burgemeester. Zijn partij, die in 2006 al de grootste was, haalt 37,20 procent van de stemmen en is daarmee goed voor elf zetels. De PS volgt op de tweede plaats met 26,1 procent en acht zetels, gevolgd door de MR (zes zetels) en Ecolo (vier zetels). De bestaande coalitie tussen CDH en PS wordt er de komende zes jaar voortgezet.

MR-voorzitter Charles Michel stevent opnieuw af op een absolute meerderheid in Waver. Met negen van de elf stembureaus geteld halen de Franstalige liberalen 54,79 procent, wat niettemin een achteruitgang betekent ten opzichte van 2006. Toen haalde de partij 61,65 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S