Limburg: Heeren burgemeester in Sint-Truiden, blijft Claes burgemeester Hasselt?

Veerle Heeren (CD&V) is de nieuwe burgemeester in Sint-Truiden Foto: if

De SP.A van burgemeester Vandenhove is niet langer de grootste partij van Sint-Truiden. Die eer is weggelegd voor de christendemocraten, die in een coalitie gaan met Open VLD. In Hasselt verliest de lijst van burgemeester Hilde Claes fors, maar zou momenteel onderhandelen met CD&V. Wouter Beke heeft in Leopoldsburg een akkoord gesloten met de burgemeesterslijst om een meerderheid te gaan vormen. De CD&V-voorzitter wordt ook burgemeester. In Bree houdt Jaak Gabriëls nipt stand, terwijl Patrick Dewael stevig aan het roer blijft in Tongeren. In Lommel blijft de lijst van burgemeester Vanvelthoven voorlopig met gemak de grootste. In Genk blijft CD&V dan weer de grootste partij.

CD&V heeft de heerschappij van de socialisten in Sint-Truiden doorbroken. De christendemocraten behaalden 27,4 procent van de stemmen. SP.A verloor bijna vijf procent en wordt de tweede grootste partij. De N-VA behaalde 18,8 procent, Vlaams Belang verliest zwaar.

CD&V heeft ondertussen besloten een meerderheid te vormen met Open VLD. Ex-minister Veerle Heeren (CD&V) wordt burgemeester.

Coalitie Leefbaar Hasselt-CD&V?

In Hasselt verliest Helemaal Hasselt, de lijst van burgemeester Hilde Claes, meer dan vijftien procent verliest. De lijst blijft wel de grootste partij. N-VA komt als tweede uit met ongeveer 25 procent. Steven Vandeput (N-VA) stak onmiddellijk de hand uit naar CD&V, maar diens lijsttrekker Ivo Belet zou momenteel met Claes onderhandelen om samen in een coalitie te stappen. Volgens Vandeput het ultieme bewijs dat er een voorakkoord was tussen Helemaal Hasselt en CD&V.

De strijd tussen de drie kopstukken in Hasselt werd trouwens beslecht in het voordeel van Hilde Claes. Zij kreeg 7.342 voorkeursstemmen, Ivo Belet (CD&V) 6.516 en Steven Vandeput (N-VA) 4.201.

Dewael wint in Tongeren

In Tongeren blijft burgemeester Patrick Dewael in het zadel. Zijn lijst Tongeren.nu (Open Vld en CD&V) haalde 40,2 procent van de stemmen. SP.A blijft de tweede grootste met 28,6 procent. N-VA komt voor het eerst op en overtuigde 19,1 procent van de kiezers.

De lijst van de burgemeester verliest in Lommel licht maar blijft de grootste partij met 40,3 procent van de stemmen. Vanvelthoven haalde met zijn lijst 15 van de 31 zetels in de Lommelse gemeenteraad. Zijn coalitiepartner Open VLD zakt van drie zetels naar twee.

Met alle stemmen geteld blijft Verjonging de sterkste lijst in het Bree. De lijst van burgemeester Jaak Gabriëls (VLD) haalde 37,9 procent van de stemmen, 5,5 procent minder dan in 2006. Oppositiepartij BROS (sp.a, N-VA en onafhankelijken) stijgt wel sterk en haalt 27,4 procent van de stemmen.

Beke burgemeester

De CD&V van lijsttrekker Wouter Beke deed het erg goed in Leopoldsburg en wordt de grootste partij. De lijst van burgemeester Erwin Van Pée verliest meer dan 10 procent. Beke kwam na het nieuws van zijn overwinning snel tot een akkoord met die lijst. 'We hebben zes jaar goed samengewerkt en dat gaan we voortdoen', aldus de CD&V-voorzitter, die zelf burgemeester wordt. 'Nu gaan we het beleidsprogramma maken.

Met 41 procent is CD&V ook met overschot de grootste partij in Genk, maar alleen besturen zit er dus meer niet in voor de partij van burgemeester Wim Dries. N-VA zat in 2006 nog in een kartel met CD&V, maar de Vlaams-nationalisten kwamen nu zelf op. Hun resultaat: 18,2 procent. ProGenk en Vlaams Belang verliezen elk ongeveer 7 procent.

Slechts twee stemmen scheiden grootste partijen in Beringen

In Beringen hebben zowel SP.A, N-VA als CD&V tien zetels veroverd. Opvallend was daarbij dat SP.A 7.602 stemmers bekoorde en N-VA 7.600.

Provincieraad

De uitslag van de provincieraadsverkiezingen volgt de algemene tendens van de gemeenteraadsverkiezingen in Limburg. CD&V en N-VA zijn met respectievelijk 27,5 en 26,1 procent de grootste partijen, het kartel SP.A-Groen vervolledigt de top drie met een score van 20,1 procent.

Open VLD verliest 4,2 procent ten opzichte van 2006 en strandt op 14,1 procent. Vlaams Belang doet het nog slechter met een verlies van 9 procent en komt op 9,1 procent terecht. PVDA+ haalde 2,2 procent van de stemmen, Sterk Limburg en Volu!t elk 0,3 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S