Socialisten verliezen na 30 jaar burgemeesterssjerp in Herk-de-Stad

Socialisten verliezen na 30 jaar burgemeesterssjerp in Herk-de-Stad

Foto: NB

HERK-DE-STAD - In het Limburgse Herk-de-Stad blijft SP.A de grootste partij: de socialisten verliezen wel 5,5 procent, maar konden met 34,8 procent (9 zetels) van de stemmen net meer kiezers overtuigen dan nieuwkomer N-VA Nieuw (7 zetels). Dat haalde 28,2 procent. Ondertussen vormden Open VLD, CD&V en N-VA een coalitie, Bart Gruyters wordt burgemeester.

De coalitiepartner van de sp.a in de voorbije legislatuur, Open Vld, houdt goed stand (19,4%, een verlies van 0,4%, vier zetels). Bij de meerderheidspartijen is het dus vooral de partij van sp.a-burgemeester Danny Pauly die afziet van de ruzies die de gemeenteraad het afgelopen jaar teisterden.

CD&V zat in 2006 in de lijst CD&V Nieuw, toen goed voor 30% van de stemmen. CD&V haalt nu 13,3% (3 zetels). Groen kon 4,3% van de kiezers over de streep trekken.

Gruyters burgemeester

Op de avond van de verkiezingen werd in Herk-de-Stad al een nieuwe coalitie gevormd. Open VLD, CD&V en N-VA gaan besturen zonder de SP.A van burgemeester Danny Pauly.

CD&V werd slechts de vierde grootste partij, maar mag met Bart Gruyters toch de burgemeester leveren. Gruyters haalde 395 voorkeursstemmen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S