Absolute meerderheid voor CD&V/N-VA in Aalter

Absolute meerderheid voor CD&V/N-VA in Aalter

Foto: Erwin Mynsberghe

AALTER - In het Oost-Vlaamse Aalter haalt het kartel CD&V/N-VA een overtuigende absolute meerderheid van 64,6 procent. Defensieminister De Crem denkt er dan ook niet aan om met andere partijen in zee te gaan.

Aalter, thuisbasis van minister Pieter De Crem haalt traditioneel veel kiezers voor CD&V. Bij deze gemeenteraadsverkiezingen haalt de partij, in kartel met N-VA 64.6 procent, een winst van 0,7 procentpunten ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De CD&V kwam toen uit op 63,9 procent en 16 van de 25 zetels in de gemeenteraad. Dit jaar haalt CD&V/N-VA 19 zetels op 25.

Het Aalterse gemeentehuis blijft meer dan ooit 'Het Cremlin'. Pieter De Crem looft zijn invaller Patrick Hoste. 'Hij mag mij blijven vervangem zolang ik verhinderd ben als minister. Hij is overigens vandaag grootvader geworden van een kleinzoon. Briek'.

De andere partijen moeten achtervolgen in de achtergrond. Groen haalt een sterke score 20.7%, Open VLD 9.2% en Vlaams Belang 5.5%. Vlaams Belang haalt de kiesdrempel dus niet. In een persbericht schrijft De Crem dat CD&V/N-VA de oppositie "verplettert". Hij denkt er dan ook niet aan om een coalitiepartner te zoeken tussen de andere partijen. 'De kiezer heeft democratisch gesproken', aldus De Crem in een interview op de VRT.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio