REACTIES. Gennez: 'Kunnen met opgeheven hoofd vieren'

REACTIES. Gennez: 'Kunnen met opgeheven hoofd vieren'

Foto: clh

MECHELEN - SP.A behaalt in Mechelen 18,2 procent van alle stemmen. Dat is een daling van 1,8 procent tegenover de vorige gemeenteraadsverkiezingen.

Lijsttrekster Caroline Gennez is heel tevreden over het resultaat dat haar partij behaalde: 'Het was een zware campagne, maar we kunnen vanavond met opgeheven hoofd vieren. We gaan tegen de nationale tendens van verlies voor SP.A in en blijven stabiel. Dat wil zeggen dat de kiezer het beleid van de voorbije coalitie goedkeurt, en we vinden het dan niet meer dan logisch dat dat beleid met ons zou worden voortgezet.'

SP.A geeft aan voor elke uitnodiging open te staan. Gennez beseft dat een wissel van de coalitiepartner naar N-VA niet uitgesloten is, maar beweert 'een goede ploeg en een betrouwbare partner' te zijn.

De voorbije tijd leek de persoonlijke relatie tussen Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) en schepen Gennez (SP.A) er slecht aan toe. 'In een verkiezingsstrijd zeg je altijd waar je zelf wil voor gaan. Maar in de politiek sluit je altijd verstandshuwelijken', zegt Gennez.

De SP.A in Mechelen boekt een status quo. 'Dat lijkt een beetje in te gaan tegen de nationale tendens, waar de SP.A het moeilijk lijkt te hebben', zegt Gennez.

Gennez (SP.A) behaalde 4.072 voorkeurstemmen. Dat is de tweede hoogste score van alle opgekomen Mechelse politici, en een stijging van haar persoonlijk resultaat in 2006 van 3.920 voorkeurstemmen.

Groen: 'Bereid om met alle democratische partijen aan tafel te gaan'

Kristof Calvo spreekt van een historische dag voor de Mechelse stadslijst waartoe zijn partij behoort. Hij is ook enorm verheugd over de grote winst voor Groen zelf. Zijn partij stijgt van 2 naar 6 zetels. Of Calvo nu de Kamer verlaat, heeft hij nog niet uitgemaakt.

De partij Groen behaalde in de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 twee zetels binnen de stadslijst. Met de gemeenteraadsverkiezingen verdrievoudigt ze dat aantal tot zes.

Lijstduwer Kristof Calvo spreekt van een speciale dag voor de politiek: 'De Mechelaar heeft opnieuw voor Bart Somers als burgemeester gekozen, met een historisch resultaat. Ik ben blij dat we met de stadslijst dan een derde van de Mechelaars hebben kunnen overtuigen. Dat is een heel duidelijk mandaat van de kiezer dat het stadsbestuur verder een progressieve koers blijft varen met aandacht voor onder meer betaalbaar wonen en duurzame mobiliteit. Dat wordt ook nog eens gestaafd door het feit dat Groen van twee naar zes zetels klimt. Ook op dat historisch feit zijn we zeer fier.'

Wat betreft de coalitiepartner wil Calvo kwijt dat hij bereid is om met alle democratische partijen aan tafel te gaan. 'Belangrijk is dat we over de inhoud discussiëren bij de onderhandelingen,' aldus Calvo.

Wanneer Calvo schepen zou worden, moet hij van de partij zijn lidmaatschap in het federale parlement stopzetten, maar daarover wil hij enkel kwijt dat dat in de komende tijd in overleg met de partij zal gebeuren.

Calvo behaalde 1.605 voorkeurstemmen.

Vlaams Belang: 'Resultaat is ronduit slecht'

Vlaams Belang, ooit de grootste partij in Mechelen, verliest acht van haar elf huidige zetels.

Lijsttrekker voor Vlaams Belang Mechelen, Frank Creyelman, noemt het resultaat van zijn partij ronduit slecht. De partij raakt twee derde van haar kiezers kwijt. 'We volgen de tendens in Vlaanderen, en ook de hype rond de N-VA-kandidaat heeft ons veel schade toegebracht.'

'Dit resultaat is ronduit slecht,' zegt Creyelman. 'Uiteraard konden we het resultaat van 2006 moeilijk opnieuw halen. Onze stad kent intussen ook heel wat allochtone inwoners die sowieso niet op ons stemmen. Maar het resultaat is er natuurlijk vooral door de hype die gecreëerd is rond N-VA. Deze uitslag volgt de tendens in Vlaanderen.'

N-VA: 'We hopen dat Somers politiek correct zijn coalitiepartner kiest'

N-VA behaalde in Mechelen 23,2 procent van de stemmen. Daarmee doet de partij het beter dan in 2006, toen N-VA nog een kartel vormde met CD&V. De partij behaalt 11 zetels. Lijsttrekker Marc Hendrickx verwacht dat de Mechelse stadslijst met N-VA als coalitiepartner in zee gaat.

Marc Hendrickx is zeer tevreden: 'Ik stel vast dat we de grootste individuele partij zijn geworden. We hopen dan ook dat Bart Somers politiek gezien correct handelt en ons als coalitiepartner onder de arm neemt.'

Over de mogelijkheid dat SP.A de coalitiepartner zou blijven, zegt Hendrickx dat hij 'pleit voor een brede meerderheid om te vermijden dat individuele gemeenteraadsleden een beslissing zouden kunnen blokkeren'.

Hendrickx behaalde 3.556 voorkeurstemmen. Daarmee staat hij op de derde plaats van alle opgekomen kandidaten.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio